Egypte legt voetbalcompetitie stil na nieuwe dodelijke rellen

© Belga Image

De Egyptische voetbalbond heeft de nationale competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd. De beslissing komt er na zware rellen tussen ordehandhavers en supporters van topclub Zamalek waarbij 19 doden vielen.

Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken nog melding gemaakt van 22 slachtoffers. Er raakten ook een twintigtal agenten gewond, 18 relschoppers werden opgepakt. Ondanks het geweld ging de match toch door.

Beperkt

De incidenten zijn de zwaarste in de Egyptische competitie sinds februari 2012. Toen kwamen in een stadion in Port Said 74 mensen om het leven. Ook toen werd de competitie een tijdje stilgelegd.

Sindsdien zijn de meeste wedstrijden in Egypte achter gesloten deuren gespeeld. Voor de wedstrijd tussen Zamalek, in het noordoosten van de hoofstad Caïro, en ENPPI waren wel toeschouwers toegelaten, maar uit veiligheidsoverwegingen niet meer dan 10.000.

Traangas

Het gevolg was dat vele fans van de harde kern, de White Knights, die geen ticket hadden toch probeerden om met geweld toegang tot het stadion te krijgen. Volgens getuigen vuurde de politie daarop traangasgranaten af en werden er ook schoten gelost.

‘De negentien doden stierven in het gedrang, niemand van hen vertoonde schotwonden’, zo klinkt het evenwel bij Khaled al-Khatib, hoofd van de ordediensten in de hoofdstad.

Er is ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de leiders van de White Knigts, meldt de BBC. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content