Eden Hazard beste dribbelaar in de Premier League

© Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In de Premier League zijn ze halfweg de competitie en dat levert telkens een hoop interessant en leuk cijfermateriaal op. Wie is de accuraatste passer? De fanatiekste dribbelaar? Welke ploeg domineert het vaakst zijn tegenstander?

Chelsea top

Wat de ploegen betreft, mogen Chelsea en Manchester City – niet toevallig de twee leiders in het klassement- zich de meest attractieve teams noemen van de Premier League. Met beide 41 goals in 19 wedstrijden (de statistieken werd afgesloten voor ingaan van de voorbije speeldag), maar ook het meeste aantal schoten op doel op hun conto (Man City 228 keer en Chelsea 226 keer). Slechtste leerling van de klas is het Aston Villa van Christian Benteke, zowel bij aantal goals (11) als aantal doelpogingen (136) bengelt het troosteloos onderin.

Wat het aantal passes en de kwaliteit van de passes betreft, wringt een derde club zich tussen titelfavorieten Man City en Chelsea… het Manchester United van Louis van Gaal. De Nederlandse coach kreeg flink wat kritiek te slikken na de magere start van Man U, maar halfweg blijkt er toch al een ‘Hollands’ kantje in het elftal geslopen. Marouane Fellaini en maats prijken bovenaan het lijstje wat passaccuraatheid betreft (85,4 procent) en staan tweede in het aantal passes (10392), een klassement dat autoritair geleid wordt door Man City (11265 passes). Manuel Pellegrini laat zijn ploeg dus het meest het tiqi-taqaspel van Barcelona benaderen. Ook Everton staat in de passingklassementen telkens in de top vijf. In één klassement voert Everton zelfs de lijst aan: het aantal offsides. Werk aan de winkel voor Lukaku en Mirallas dus.

Andere opvallende ploeg in de statistieken halfweg is revelatie Southampton. Eveneens geleid door een Nederlander, maar dan met een andere filosofie dan Van Gaal. Ronald Koeman zet vooral een stugge, onwrikbare ploeg op het veld en oogst daar resultaten mee. Southampton slikte slechts 15 tegendoelpunten en mag zich na Chelsea (14) de tweede beste verdediging van Engeland noemen. Bovendien beging het als ploeg het meeste aantal overtredingen (441). Gevolgd door Tottenham (427).

Wat standaardsituaties betreft, tot slot, is Chelsea opnieuw de primus van de klas. Bij gescoorde goals staat het bovenaan met elf goals uit corner, vrije trap of penalty. Terwijl het op die manier slechts twee goals tegen kreeg.

Fàbregas en Hazard domineren

Het vaakst bekeken individuele nevenklassement is altijd en overal dat van de topschutters. Sergio Agüero (14), Diego Costa (13) en Charlie Austin (12) bevolken daarin de top drie. Maar daarvoor is zo een lijstje statistieken niet gemaakt.

Meer verrassende klassementen zijn bijvoorbeeld dat van vaakst ondernomen en vaakst gelukte dribbels. Daar steekt een Belg met kop en schouders boven de rest uit: Eden Hazard. Het nummer tien van Chelsea en de Rode Duivels ondernam 151 pogingen tot dribbels en rondde er op die manier 89 succesvol af. Enkel Raheem Sterling (125 pogingen, 61 geslaagd) van Liverpool en Alexis Sanchez (119 pogingen en 61 geslaagd) van Arsenal komen enigszins in de buurt.

Hazard is tevens de speler die het vaakst foutief afgestopt werd -liefst 55 keer dwong hij een vrije trap af, opnieuw gevolgd door Sterling en Sanchez- en het meeste doelgevaar creëerde uit een actie (46).

Twee ploegmaats van Hazard bij Chelsea eisen evenzeer de aandacht op in het statistiekenoverzicht. Met name Cesc Fábregas en Nemanja Matic. De Spanjaard maakte in zijn eerste half jaar bij Chelsea meteen zijn status van toptransfer waar door zich te profileren als assistkoning (13), beste en actiefste passer (1563 passes in totaal, waarvan er 1367 aankwamen bij een ploegmaat). Matic prijkt in de klassementen van totaal aantal en gelukte passes telkens op een derde plek (1209 pogingen, 1065 succesvol), Yaya Touré is telkens tweede (1478 pogingen, 1324 gelukt).

Ook in het klassement van ‘distance run’, de gelopen afstand, vinden we de naam van Cesc Fábregas terug. Na Steven N’Zonzi (middenvelder bij Stoke City) is hij de speler met het meeste aantal kilometers op de teller: N’Zonzi liep 214,8 km, Fábregas volgt op 213,2 km en Matic op drie met 210,2 km.

De cijfers bewijzen wat veel analisten al wisten: Chelsea is hot en de metronomen van dat ‘nieuwe’ Chelsea heten Hazard, Matic en Fábregas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content