Eden Hazard: alles over de duurste transfer van Real Madrid

© belgaimage

Sprookjes bestaan écht, heeft Eden Hazard ervaren. Na twaalf jaar profvoetbal belandt hij dan toch bij zijn geliefde Real Madrid.

‘Als ik op een dag Chelsea verlaat, zal het met een prijs zijn. Je moet altijd langs de grote poort vertrekken, zodat de mensen een goeie herinnering aan je overhouden’, vertrouwt Eden Hazard de Britse krant The Guardian in november 2016 toe. Na zes seizoenen, zes prijzen en 352 matchen met Chelsea houdt de nummer tien van de Londense Blues woord. Met een laatste magistrale wedstrijd, de finale van de Europa League waarin stads- en landsrivaal Arsenal opzijgezet wordt, en Hazard quasi ontspannen over het veld dartelt. Eden Hazard geeft een laatste, geniale demonstratie van waarom hij een legende geworden is bij Chelsea.

Voor mij is hij de beste speler van de Premier League. Ik reken hem bij de vijf beste spelers ter wereld.

Kepa

Vorige vrijdag om 22 uur maakte Real Madrid het nieuws bekend dat al weken verwacht werd, maanden zelfs, eigenlijk al jaren. Een paar uur later neemt Hazard afscheid van zijn Londense familie met een open brief op de sociale media, met enkele zinnen die recht uit het hart lijken te komen, en niet gedicteerd zijn door een of ander communicatiebedrijf. De hommage is wederkerig. Ook Chelsea stuurt video’s de wereld in, met de hashtag #thankyoueden. Signed as a boy and left as a club legend, staat er. Veel mooier kan je een afscheid in deze superzakelijke tijden niet verwoord krijgen.

De volgende dag wordt er weer een feestje gebouwd rond Eden, dit keer in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Op 24 maart is Eden toegetreden tot het selecte clubje van Belgen die 100 keer voor de Rode Duivels uitkwamen. Met drie zijn ze voorlopig: Jan Vertonghen, Axel Witsel en nu dus ook Hazard. Duizenden vlaggen worden gezwaaid wanneer het feestvarken van de avond poseert voor een familiefoto met mama Carine, papa Thierry en zijn broers Kylian, Ethan en Thorgan. Een aangename avond die afgesloten wordt door een ereronde na de match, waarbij iedereen vooral oog heeft voor Eden. In de tribunes wordt het nummer van The Beatles, ‘ Hey Jude‘, omgezet naar ‘E-den‘. Mama Carine bekijkt het goedkeurend, papa Thierry staat een paar treden lager op de eretribune. Op zijn 28e realiseert Hazardinho zijn droom: spelen voor de grootste club ter wereld. Het is er dan toch van gekomen.

Modelprof

Vorige woensdag verdwenen de laatste twijfels toen José Angel Sánchez, de algemeen directeur van Real, in een Londens hotel een akkoord sloot met zijn collega van Chelsea, Marina Granovskaia. Eindelijk een deal tussen de twee clubs over de transfersom, besprekingen die wekenlang aansleepten, terwijl de speler zelf al in maart rond was met zijn toekomstige werkgever over een contract van vijf jaar. Door Real ertoe te bewegen 100 miljoen euro uit te geven, een som die met bonussen erbij kan oplopen tot 140 miljoen, is Eden Hazard de duurste speler uit de clubgeschiedenis. Naar Belgische normen zelfs de transfer van de eeuw. Een jaar geleden ging Thibaut Courtois hem voor, de eerste Belg die na Fernand Goyvaerts in 1965 de kleuren verdedigde van het Witte Huis. Die overgang vond in een heel andere sfeer plaats: het was meer een clash tussen de speler en zijn oude club die hem niet wilde laten gaan. De geforceerde breuk was destijds niet naar de zin van de Chelseafans. Op de sociale media bombardeerden ze de beste keeper van de voorbije wereldbeker tot ‘ snake‘, slang.

Dit keer zijn er alleen maar tevreden partijen, ook al verliest Chelsea een speler die de ploeg de afgelopen twee seizoenen bij de hand nam. Van het einde van het seizoen 2017/18, dat afgesloten werd met een zege in de FA Cup tegen Manchester United, tot vandaag leek Eden Hazard over water te kunnen lopen. ‘Hij was een modelprof heel de tijd die hij bij ons doorbracht, een fantastisch mens om mee om te gaan, een plezier om mee samen te werken’, merkte de doorgaans altijd erg discrete Marina Granovskaia op, die bij onderhandelingen de naam heeft een erg pittige tante te zijn. ‘We zullen hem op Stamford Bridge altijd hartelijk ontvangen.’

Achttienhonderd kilometer meer naar het zuiden is Zinédine Zidane dolgelukkig. Eindelijk, zal hij verzucht hebben, hij die al in 2010 zijn liefde voor Hazard verkondigde toen die nog geen twintig was maar zich al een uitblinker getoond had in de Franse Ligue 1. ‘Hij is het talent van de toekomst. Ik zou hem blind laten tekenen.’

Spanningen

In 2012 is Zizou sportief raadgever van Florentino Pérez wanneer hij aandringt om de sterspeler van Lille te kopen, maar Chelsea en vooral Hazards makelaar van dat moment, John Bico, die een riante commissie opstrijkt bij die overgang, beslissen er anders over.

In november 2016 lijken de onderhandelingen onder een beter gesternte te zijn begonnen. José Angel Sánchez zakt naar Brussel af om er met de Belgische international te praten, terwijl die met de Rode Duivels gezondheidswandelingen maakt langs Gibraltar (0-6) en thuis tegen Estland (8-1). Het gaat om de opvolging van Cristiano Ronaldo, Hazards functie in het team, en zelfs over het salaris. Een paar weken later contacteren advocaten die voor Barcelona werken op hun beurt de speler, die hen op een beleefde manier bedankt. Als hij Chelsea verlaat, zal het voor Real zijn, en voor niemand anders.

Georgi Zjoekov, een Belg met een Kazachs paspoort, komt net te laat om Eden Hazard af te stoppen.
Georgi Zjoekov, een Belg met een Kazachs paspoort, komt net te laat om Eden Hazard af te stoppen.© belgaimage

Begin 2017 hervat Real de besprekingen. De ene keert trekt Sánchez naar Londen, een andere keer Juni Calafat, de verantwoordelijke voor internationale relaties bij de Koninklijke. Van zijn kant laat Hazard zelf geen kans onbenut om te lobbyen. ‘Zeg aan je voorzitter dat hij me koopt’, zou hij op een dag aan Roberto Carlos, ex-monument van Real, gezegd hebben, toen ze elkaar kruisten ergens op vakantie.

Terwijl Chelsea het seizoen afsluit als Engels kampioen, de tweede titel die Hazard met de Blues behaalt, maakt een blessure met de nationale ploeg opgelopen in juni dat jaar een eind aan Hazards transferdroom. Een jaar later, vorig seizoen, wakkert de hoop opnieuw op, wanneer Cristiano Ronaldo Real ruilt voor Juventus. Maar Florentino Pérez gelooft als opvolger voor CR7 nog volop in Gareth Bale, die in de finale van de Champions League tegen Liverpool twee goals heeft gemaakt. De eerste spanningen tussen Zidane en zijn voorzitter worden voelbaar, met name over de namen die gehaald moeten worden.

Na al samengewerkt te hebben met Thierry Henry gaat Hazardinho nu dagelijks te maken hebben met zijn andere jeugdidool, Zinédine Zidane.

Nummer 7

Voor zijn vertrek met de Rode Duivels naar het WK in Rusland is Hazard erg duidelijk. ‘Als ik blijf ( bij Chelsea, nvdr), is het opdat de ploeg beter zou zijn dan het afgelopen seizoen. Ik heb geen zin om te blijven in een minder goeie ploeg. Real Madrid vind ik een interessante uitdaging, dat weet iedereen.’

Maar ondanks een fantastisch WK, dat Hazard definitief een plaats geeft bij de allerbesten ter wereld, is Florentino Pérez geobsedeerd door de mogelijke komst van Neymar. Hij vindt de Braziliaan om commerciële redenen veel interessanter. Dat beseft Eden heel goed. Hij weet dat hij de marketingoorlog met de Braziliaanse ster, laat staan met Kylian Mbappé die ook genoemd wordt bij Real, niet kan winnen. De enige plek waar hij zijn échte waarde kan tonen, is op het veld.

Een paar dagen na de grandioze ontvangst op de Brusselse Grote Markt vertrekt Eden met het gezin op vakantie naar het Spaanse Marbella. De geruchten over een transfer naar Real verstommen niet. Maar de oudste Hazard blijft zoals steeds erg rustig. ‘Ik was op mijn gemak omdat het bestuur van Chelsea me duidelijk had gezegd na het WK dat ik niet zou mogen vertrekken. Ik had daar geen probleem mee. De club wilde zich opnieuw lanceren, met nieuwe spelers, een nieuwe trainer en een nieuwe manier van voetballen’, vertelde hij in een uitgebreid interview met dit blad.

Maar wanneer Zidane in maart terugkeert naar het Witte Huis, is er geen twijfel meer over wat er gaat gebeuren: Hazard wordt een galáctico. Vooral omdat de drievoudige winnaar van de Champions League zijn positie nog versterkt weet binnen een club die getraumatiseerd uit en van de slechtste seizoenen ooit is gekomen, met liefst 19 punten achterstand op kampioen Barcelona, en die al in de achtste finales uit de Champions League gewipt wordt, door Ajax. Zoveel ellende is wel een stijlbreuk waard. Met de komst van de Belgische international gaat Peréz in tegen zijn nieuwe politiek om jonge buitenlandse stervoetballers te kopen, die later nog een flinke meerwaarde kunnen opleveren.

Coach Zizou maakte van Eden zijn absolute nummer één. Hij rekent op de aanvallende acties van de Belgische spits om het Madrileense spel opnieuw tot leven te wekken. Nog op het verlanglijstje van Zidane staat Paul Pogba, terwijl het clubbestuur eerder aan Christian Eriksen denken.

De toekomstige nummer 7 (het prestigieuze rugnummer dat voorheen gedragen werd door iconen als Cristiano Ronaldo, Raúl en Raymond Kopa) moet ‘de Madrileense vernieuwing tot een goed einde voeren’, zoals de Spaanse sportkrant AS kopte.

Gouden Bal

Eden Hazard wacht straks een uitdaging om u tegen te zeggen, maar schrik heeft hij niet. De speler wéét dat hij bij de beste spelers ter wereld hoort, al een tijdje. De prestaties op het WK bevestigden dat. De laatste twijfels, die nog gebleven waren naar aanleiding van zijn minder goeie statistieken in de Champions League, verdwenen als sneeuw voor de Russische zon.

In maart 2018 stond Chelsea in de 1/8 finales van die prestigieuze competitie tegenover Barcelona. Een duel Eden Hazard versus Lionel Messi, afgetekend gewonnen door de Argentijn. Chelsea wordt weggespeeld, en Hazard gaat mee ten onder.

Zijn komst bij Real geeft hem de kans om zich opnieuw met die rivaal te meten en te tonen dat hij absolute wereldtop is, misschien zelfs te lonken naar de beker met de grote oren. Onlangs liet Hazards ex-ploegmaat bij Chelsea, de Spaans/Baskische doelman Kepa Arrizabalaga, zich nog gaan in de superlatieven toen hem gevraagd werd wat Hazard nu eigenlijk kon. ‘Hij kan alles: scoren, een assist geven, als een valse spits aantreden, op links of op rechts acties maken. Hij is snel, moeilijk van de bal te zetten, sterk in de individuele duels, speelt ook goed met de rug naar doel. Voor mij is hij de beste speler van de Premier League. Ik reken hem bij de vijf beste spelers ter wereld.’

‘Het is een speler die het verschil maakt. Met zijn speelstijl en zijn aanvallende kwaliteiten zal hij zich bij Real perfect integreren’, meent Fernando Morientes, die acht jaar voor Real speelde en er later nog de jeugd coachte. Er zijn er maar weinig die denken dat hij niet zal slagen.

Na al samengewerkt te hebben met Thierry Henry (bij de Rode Duivels) gaat Hazardinho nu dagelijks te maken hebben met zijn ander jeugdidool, Zinédine Zidane. Als in een droom, of toch bijna. ‘Twaalf jaar geleden vertrouwde Eden me toe dat het zijn droom was om ooit voor Real te voetballen’, vertelde Christian Benteke, vriend van Hazard én ploegmaat bij de nationale ploeg sinds die fameuze lichting bij de U17, op de persconferentie van de Rode Duivels. Benteke kreeg korte tijd nadat Hazard bij Chelsea belandde nog een leuke uitspraak van zijn vriend te horen. ‘Ik speel een paar jaar in de Premier League, daarna teken ik bij Real en win ik de Gouden Bal.’

Dat kan nog altijd.

Cijferen voor Real

Eden Hazard komt niet met lege handen aan in het Witte Huis. In zijn koffertje brengt hij een rist kwaliteiten mee die de kwalen van Real kunnen helpen genezen. Ter illustratie enkele cijfers.

16+15=31

Helemaal in panne lag Real afgelopen seizoen, met slechts 63 gemaakte goals in La Liga. Langs zijn kant was Hazard met zestien goals en vijftien assists betrokken bij 31 goals in zijn laatste seizoen in de Premier League. Dat is bijna vijftig procent van het Madrileense totaal.

3,7

Lange tijd verblind door het rendement van Cristiano Ronaldo viel afgelopen seizoen het gebrek aan dribbelvaardigheid bij Real op. Vinícius Júnior hielp die malaise oplossen en bracht een frisse wind, maar zowel in de kwantiteit van de dribbels (2,3 tegenover 3,7) als in de kwaliteit (58% geslaagd tegenover 67%) toonde Hazard zich de betere.

98

Om doelkansen te creëren rekende Real afgelopen jaar vooral op Toni Kroos (2,3 key passes per match). De komst van Hazard biedt Real extra perspectief, want van zijn 98 key passes afgelopen seizoen waren er 85 op de korte combinatie. Met 2,6 key passes per match deed hij afgelopen jaar beter dan om het even welke Madrileen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content