Jacques Sys

Duitsland moet weer leren voetballen

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

De Mannschaft staat voor de vierde opeenvolgende keer in de halve finales van een WK. En toch staat bondscoach Joachim Löw in het centrum van hevige debatten.

Of het klopt dat hij niet ontevreden is, wilde een journalist weten van de Duitse bondscoach Joachim Löw nadat zijn team ten koste van Frankrijk voor de halve finale van dit WK had geplaatst. Waarom zou ik ontgoocheld moeten zijn, vroeg Löw. Dat begreep de journalist niet. Zijn lezers waren ontevreden, heel het land was ontevreden, maar Joachim Löw dus niet.

De bondscoach staat tijdens dit WK in de vuurlijn van de kritiek. Lang, heel lang was het Duitse voetbal synoniem voor kracht en loopvermogen, tot het WK 2006, in eigen land, een ommekeer inluidde: creativiteit en inventiviteit beheersten het spel, Jürgen Klinsmann was als bondscoach de architect van de ommekeer, maar veel groter bleek de invloed van zijn toenmalige assistent, Joachim Löw.

Het duurde een tijdje voor het vroeger zo verguisde Duitse team buiten eigen land aan aanhangers won. Het voetbal werd steeds beter, ook door de multiculturele invloeden die het technisch vermogen danig verhoogden. Maar toen kwam dus het WK in Brazilië. De twijfels waren vooraf groot maar een spectaculaire match tegen Portugal veegde alle voorbehoud weg. Vervolgens verviel Duitsland weer in oude waarden en draaide de klok tien jaar terug. Het moet weer leren voetballen maar staat toch, voor de vierde opeenvolgende keer in een WK, in de halve finale. En wie weet in de finale als dinsdag Brazilië wordt verslagen.

En toch staat bondscoach Joachim Löw in het centrum van hevige debatten. Sinds de (tweede) wedstrijd tegen Ghana zwakheden openbaarde, wordt er ondermaats gevoetbald. Niemand die op de vraag hoe dat komt een antwoord kan geven. ‘We zullen zien hoe het verder gaat’, sprak Löw na de kleurloze zege tegen Frankrijk. Maar een plan leek hij niet te hebben. De teamgeest is prima, zoals altijd, maar het voetbal zakelijk. Ver verwijderd van de idealen van Löw, maar hat resultaat telt.

Het is bij vele topteams op dit WK niet anders. Argentinië bijvoorbeeld, dat meer controleert dan domineert. Of Nederland, dat zijn identiteit verloochent. En voor de dolle wedstrijd tegen Colombia was ook Brazilië een karikatuur van zichzelf. Het spektakel kwam van andere landen. Van Chili bijvoorbeeld, van Costa Rica, van Colombia, van Mexico bij vlagen en zelfs van Algerije. Alleen zijn zij uitgeschakeld.

Jacques Sys belicht het WK vanaf het thuisfront.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content