‘Donk behoort bij vijf beste verdedigers in Turkse competitie’

© Anadolu Agency

Ryan Donk, ex-verdediger bij Club Brugge en sinds 2012 aan de slag bij Kasimpasa, wil Turks international en moslim worden.

Twee jaar geleden deed de Nederlander Ryan Donk de deur dicht bij Club Brugge. Na een periode van vier jaar bij blauw-zwart vond de Nederlander dat het tijd werd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Die nieuwe uitdaging vond hij in Turkije, bij Kasimpasa. Het eerste seizoen bij de Turkse middenmoter verliep voorspoedig voor Ryan Donk, hij speelde 27 wedstrijden waarin hij 5 keer scoorde.

Ook dit seizoen is de 28-jarige Amsterdammer een onmisbare kracht in de verdediging van trainer Shota Arveladze (ex-AZ). Naast Arveladze staan er met Sanharib Malki (ex-Lokeren), Alpaslan Öztürk (ex-Standard en -GBA) en Ryan Babel (ex-Ajax) nog enkele oude bekenden onder contract. Kasimpasa staat momenteel in de middenmoot en presteert daarmee ver onder de verwachtingen.

Naar Galatasaray

Arda Erol is journalist bij Fanatik Spor, een van de grootste Turkse sportkranten. Hij volgt de ex-Bruggeling wekelijks: ‘Als Donk fit is speelt hij elke match bij Kasimpasa. Hij is de kapitein van de ploeg en de supporters zijn gek van hem. Donk is voor mij echt een van de vijf beste verdedigers uit de Turkse competitie. Hoewel hij niet erg snel is, is hij een rots in de branding.’

Erol denkt dan ook dat het tijd wordt voor Donk om een stap hogerop te zetten. ‘Vanaf volgend seizoen verandert de regel rond de buitenlandse voetballers. Turkse ploegen kunnen dan tot veertien buitenlandse spelers inschrijven. Daardoor zou Galatasaray de verdediger kunnen aantrekken. Donk kent de competitie en het leven in Istanbul, dus ik denk dat hij komende zomer erg hoog op het verlanglijstje van de Turkse topclub zal staan.’

Turks international

Naast een overgang naar Galatasaray komen er in de toekomst mogelijk nog andere grote veranderingen in het leven van Donk. Hij vertelde in december aan een Turkse krant dat hij ambitie heeft om ooit voor de Turkse nationale ploeg te spelen. De verdediger werd voorlopig echter nog niet gecontacteerd door de Turkse voetbalbond. Naast Turk wil hij ook moslim worden. Hij verdiept zich in de koran en bezoekt geregeld de moskee. Kortom, het belooft op alle vlakken een druk jaar te worden voor Ryan Donk. (JJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content