Didier Lamkel Zé: de belhamel van de Bosuil

© Belga Image

Antwerp rekent weer op Didier Lamkel Zé. Een man met een handleiding, bleek ook al eerder in zijn carrière.

Volgens de krant Het Nieuwsblad zou er op het eind van de reguliere competitie bij R. Antwerp FC een incident geweest zijn met Didier Lamkel Zé in de hoofdrol. De 22-jarige Kameroener zou op training Jelle Van Damme aangepakt hebben en hem ‘een vrijwillige slag’ toegediend hebben. Van Damme nam de zaak filosofisch op, met een foto van zijn dichtgeslagen oog op de sociale media. Antwerp liet de zaak niet op zijn beloop. Het verbande Lamkel Zé tijdelijk uit de A-kern, met het oog op een terugkeer in play-off 1. Toch betreuren de clubbestuurders, die zich bewust zijn van zijn talent en zijn marktwaarde, een aantal incidenten met verkeerd gedrag. In het meervoud, dus.

Want het is niet voor het eerst dat de jonge speler, opgegroeid in Bertoua in Oost-Kameroen, over de schreef is gegaan. In 2014 belandde hij vanuit zijn geboorteland bij Lille OSC, maar kreeg daar ondanks goeie sportieve kritieken tijdens zijn opleiding geen contract. In Rijsel vond men zijn gedrag op het randje en daardoor mocht hij in 2016 vrij beschikken. Daar maakte de tweedeklasseclub uit Niort gebruik van om hem een eerste profcontract te laten tekenen. In de Ligue 2 valt de jonge spits niet alleen op door zijn talent maar ook door zijn strapatsen op en naast het veld. Te laat komen doet hij vaak, in de clinch gaan met andere kernspelers, en niet de minste, evenzeer. Hij komt aan 55 competitiematchen, 10 goals en 3 assists, maar wordt na een verkeerd gebaar in december 2016 voor zes weken naar de reserves gestuurd, en in januari 2018 nog eens twee weken geschorst om disciplinaire redenen. Het bestuur, dat hem door zijn talent aan een mooie prijs hoopt te kunnen verkopen, houdt hem de hand boven het hoofd. Sportief directeur Mikaël Hanouna stopt hem zelfs taco’s toe voor de match. Niet meteen de meest gezonde aanpak, wel een strategie die werkt. Want hoewel de grote Franse clubs de andere kant opkeken, betaalde Antwerp afgelopen zomer meer dan één miljoen euro, waarmee Lamkel Zé de duurste inkomende transfer is van de Great Old sinds de terugkeer in eerste klasse.

Bij aankomst op de Bosuil, waar hij een contract tekende van vier jaar plus een optie van nog één seizoen, liet hij zich meteen opmerken. Wanneer trainer László Bölöni hem vroeg naar zijn beste positie, antwoordde hij zonder aarzelen: nummer tien. Dat was niet echt naar de zin van de Roemeen, die hem voor de verdediging zette. Zo zakte hij niet alleen een linie, maar werd hij ook meteen met zijn voeten op de grond gezet. Afgelopen vrijdag speelde Lamkel Zé op Standard ook in de rol van bewaker voor de verdediging, in de plaats van Sambou Yatabaré. Een stadion en een tegenstander die hem wel liggen. In november liep hij na zijn eerste en tot afgelopen weekend enige competitiedoelpunt met uitgetrokken shirt en ontbloot bovenlijf richting Tribune 3, waar de Luikse ultra’s staan. In januari werd hij tegen datzelfde Standard uitgesloten na een stevige charge op Mehdi Carcela. Typisch Didier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content