Debuteert een Anderlechtspeler echt sneller bij de Rode Duivels dan voetballers van andere clubs?

© GETTY

Met Zeno Debast stond er opnieuw een Anderlechtpupil in de selectie van de Rode Duivels onder Roberto Martínez. Hebben die nu echt meer kansen op een debuut dan spelers van andere clubs in België?

De selectiepolitiek van Roberto Martínez roept al een tijdje vraagtekens op, vooral bij Hein Vanhaezebrouck. De coach van KAA Gent kon niet begrijpen dat er met Zeno Debast opnieuw een Anderlechtspeler bij de Rode Duivels werd gevoegd, terwijl ‘zijn’ Matisse Samoise na een uitstekend seizoen geen telefoontje kreeg van de Spanjaard. ‘Het heeft allemaal met kleur te maken’, refereerde hij in Stropcast, de podcast van KAA Gent, naar het paars-witte truitje. Hij denkt dat Anderlechtspelers bevoordeeld worden in de selecties van Martínez, dat zij sneller een kans krijgen bij de Rode Duivels. ‘Verschaeren werd drie jaar geleden opgeroepen terwijl hij net kwam piepen en nog geen titularis was. En nu Debast, zonder ooit één keer bij de beloften te zijn geweest.’

Sport/Voetbalmagazine ging op onderzoek uit: hoeveel spelers van Anderlecht werden al bij de nationale selectie gehaald door Martínez en hoeveel profwedstrijden hadden ze dan in de benen. Op het vlak van aantal debutanten krijgt Vanhaezebrouck alleszins volledig gelijk. In zijn zes jaar als hoofd van de Rode Duivels liet de Spanjaard al negen spelers van Anderlecht debuteren in de selectie – het gaat hier om spelers die op het moment van de selectie voor paars-wit speelden. Op een tweede plaats staat Club Brugge met vijf spelers. KAA Gent telt er maar twee met Thomas Foket in november 2016 en Birger Verstraete in september 2018. Een verschil van zeven spelers, dus.

Thomas Foket maakte zijn debuut voor de Rode Duivels nadat hij al 99 profwedstrijden gespeeld had.
Amper wedstrijden op de teller

Anderlecht staat natuurlijk zowel in België als internationaal bekend om zijn uitstekende jeugdwerking, terwijl het daar toch wat hapert bij de Buffalo’s. Al is het verschil met de rest van België wel hallucinant als je nagaat hoe snel de spelers van paars-wit bij de nationale ploeg worden geroepen. Acht van de negen spelers van Anderlecht staan namelijk in de top tien. Enkel Charles De Ketelaere (39 wedstrijden bij Club) en Dante Vanzeir (76 wedstrijden, waaronder 10 bij Union) komen niet uit het Lotto Park bij de tien spelers met de minste profwedstrijden achter hun naam voor hun eerste selectie.

Meer nog, Jérémy Doku zat nog maar aan tien partijen op het moment dat Martínez hem bij de selectie haalde. Maar ook Debast had maar 20 wedstrijden en Verschaeren zat op 27 duels. Ter vergelijking: Foket en Verstraete hadden al respectievelijk 99 en 111 wedstrijden in de benen. Nog opmerkelijk: vier van de vijf spelers van Club Brugge zijn terug te vinden bij de laatste zeven in het klassement, al kwamen daar buiten De Ketelaere ook geen andere grote talenten bovendrijven in de laatste jaren.

Vanhaezebrouck had dus zeker geen ongelijk in de podcast van KAA Gent, maar als je een veel grotere vijver hebt en je laat veel jongeren vaak spelen, dan is de kans natuurlijk groter dat er eentje wordt opgepikt bij de Rode Duivels. Al is het verschil wel groot tussen Anderlecht en de andere clubs, misschien te groot.

NaamWedstrijden voor eerste selectieClub bij eerste selectieWedstrijden voor die club tot eerste selectie
Jérémy Doku10Anderlecht10
Zeno Debast20Anderlecht20
Yari Verschaeren27Anderlecht27
Hannes Delcroix31Anderlecht7
Charles De Ketelaere39Club Brugge39
Elias Cobbaut60Anderlecht12
Dante Vanzeir76Union10
Albert Sambi Lokonga78Anderlecht78
Landry Dimata82Anderlecht24
Davy Roef97Anderlecht35
Thomas Foket99KAA Gent99
Siebe Van der Heyden102Union68
Birger Verstraete111KAA Gent38
Loïs Openda141Club Brugge53
Joris Kayembe143Charleroi18
Brandon Mechele145Club Brugge127
Leandro Trossard188KRC Genk83
Hendrik Van Crombrugge219Anderlecht39
Anthony Limbombe225Club Brugge62
Hans Vanaken287Club Brugge109

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content