De waarheid achter de revolutie bij Anderlecht

© belgaimage
Thomas Bricmont

Onthullingen over de machtsstrijd tussen de verschillende hoofdrolspelers in wat een echte paleisrevolutie lijkt te gaan worden.

Het geheim werd goed bewaard en dus is het voor de hele Belgische voetbalwereld een grote verrassing wanneer Luciano D’Onofrio op 13 juni 2017 wordt aangesteld als nieuwe vicevoorzitter en sportief directeur van Antwerp FC. Enkele dagen eerder heeft de voormalige sterke man van Standard zijn komst naar de metropool bekendgemaakt aan zijn vriend Roger Vanden Stock, in een restaurant bezuiden Brussel.

De voorzitter van Anderlecht trekt een grimas, hij is niet echt opgezet met dat nieuws. Zes jaar geleden probeerde Vanden Stock om Luciano D’Onofrio in het paarse huis binnen te halen, maar hij botste toen op de raad van bestuur van RSCA, ‘gestuurd’ door Alexandre Van Damme, hoewel die laatste maar een klein aandeel heeft in het kapitaal van de club (2,5 procent van de aandelen).

Ondanks die weigering liet Vanden Stock nooit het idee varen om zijn Luikse vriend een goeie plaats toe te bedelen binnen de club, te meer daar diens hevigste tegenstander Alexandre Van Damme, hoofdaandeelhouder van AB InBev en rijkste man van België, al enige tijd de buik lijkt vol te hebben van een milieu dat hem niet ligt.

Hij lijkt niet meer geïnteresseerd in de rol van nieuwe patron van de club die de armen naar hem uitstak. Die mysterieuze man, quasi onbenaderbaar, die altijd geweigerd heeft om in de media te verschijnen, resideert momenteel in Zwitserland, ver van de heksenketel van Neerpede.

Henrotay vs D’Onofrio

De maaltijd tussen de twee clubbestuurders, die ten tijde van de beladen duels Anderlecht-Standard nog vijanden waren, blijft niet zonder gevolgen. Hoewel hij in 2011 de deur op Sclessin achter zich toetrok, is D’Onofrio nooit echt weggegaan uit het Belgische of internationale voetbal. Hij was natuurlijk op de hoogte van de nakende verkoop van de Brusselse club en begreep hoe het dossier ervoor stond.

In mei van dit jaar laat Christophe Henrotay tegenover Roger Vanden Stock de naam vallen van een ambitieuze overnemer. De voorzitter is onder de indruk en geeft de makelaar van Thibaut Courtois, Yannick Carrasco en Youri Tielemans een mandaat.

Enkele weken daarvoor had Herman Van Holsbeeck met zijn vriend Henrotay de transfer van Tielemans naar de toekomstige kampioen van Frankrijk in orde gebracht. Tijdens die trip naar Monaco nam Henrotay de gelegenheid te baat om de algemeen manager van Anderlecht aan een ‘goeie bekende’ voor te stellen: Alisjer Oesmanov, de op twee na rijkste man van Rusland en eigenaar van 30,4 procent van de aandelen van Arsenal. De belangrijkste Belgische makelaar op de internationale markt omschrijft Oesmanov als niet meer dan een tussenpersoon in het dossier, iemand die hem een kandidaat-overnemer van Sporting zou voorstellen zonder diens identiteit te onthullen.

Na lezing van het communiqué dat zondag werd verstuurd door de woordvoerder van het bedrijf USM Holdings, waar Oesmanov aan het hoofd staat, kan men zich vragen stellen bij die vermeende rol van tussenpersoon: ‘Mijnheer Oesmanov heeft meerdere voorstellen ontvangen, waarvan er één gaat over de koop van Anderlecht, maar er is nog geen beslissing genomen.’

Ondertussen maakt D’Onofrio van zijn vriendschap met Vanden Stock gebruik om hem de naam van een eventuele overnemer in te fluisteren: Paul Gheysens, de CEO van bouwpromotor Ghelamco en sterke man van Antwerp. Het was trouwens Gheysens die de ex-baas van Standard had gecontacteerd om in de Great Old te stappen, op een moment dat D’Onofrio de West-Vlaamse ondernemer nog niet kende. Maar die piste lijkt hoe dan ook moeilijk realiseerbaar.

Gheysens vs Van Biesbroeck

De komst van het duo Gheysens-D’Onofrio zou het einde betekenen van Herman Van Holsbeeck.

Twee grote obstakels belemmeren momenteel de overname van de club door Gheysens.

Aan de ene kant heeft het dossier rond het nationale stadion onuitwisbare sporen nagelaten. De vastgoedtycoon had aan Sporting Anderlecht voorgesteld om huurder te worden van het toekomstige nieuwe stadion dat het EK 2020 moest ontvangen. De onderhandelingen liepen uiteindelijk vast op een definitieve weigering van dat huuraanbod, dat door de clan rond Van Damme als ‘buitensporig’ werd beoordeeld. Van Damme werd in het dossier vertegenwoordigd door Jo Van Biesbroeck. ‘Jo heeft de deal nooit willen heronderhandelen en toonde onvoldoende souplesse in dat dossier’, verzekert een betrokkene.

Paul Gheysens is in zijn eer gekrenkt en is tegelijk uit op revanche en vol van ambitie. De aankoop van Anderlecht zou hem nog machtiger maken, hij zou dan eigenaar zijn van een stadion in Brussel, in Gent en in Antwerpen. ‘Roger Vanden Stock zal de ultieme beslissing nemen, maar hij zal nooit ingaan tegen het advies van Van Damme’, vertelt ons iemand die goed thuis is in het paarse huis.

Daarnaast blijft de vraag van Gheysens’ toekomst bij stamnummer 1. Het verbod om eigenaar te zijn van twee clubs in dezelfde afdeling zou omzeild kunnen worden door zijn zoon of dochter in naam aan te stellen als patron van Antwerp. Dat werd hem al voorgedaan door Roland Duchâtelet, die zijn vrouw aan het hoofd van STVV plaatste toen hij Standard overnam.

D’Onofrio vs Van Holsbeeck

Een ander obstakel: de komst van het duo Gheysens-D’Onofrio zou het einde betekenen van Herman Van Holsbeeck. Hoewel de algemeen manager van paars-wit soms verplicht was om een beroep te doen op de diensten van Don Luciano – met name in de zomer van 2014 voor de spectaculaire transfer van Steven Defour – weet hij dat D’Onofrio hem niet hoog heeft zitten, om het nog eufemistisch uit te drukken.

Ondanks de nauwe band tussen Vanden Stock en D’Onofrio blijft de voorzitter zijn algemeen manager door dik en dun steunen. De woorden van de voorzitter bij de titelviering dit jaar spreken boekdelen: ‘Dit is vooral de overwinning van Herman Van Holsbeeck’, verklaarde hij op het veld van Charleroi. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat Van Holsbeeck het schip verlaat vóór juni 2020, de datum die hij zelf vooropgesteld heeft.

Telefoontje naar Vandenhaute

Iets meer dan een maand geleden vond er een belangrijke bijeenkomst plaats met Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck, Christophe Henrotay, Jo Van Biesbroeck en Wouter Vandenhaute. Alleen Paul Gheysens was daar niet geïnviteerd.

Luciano D’Onofrio versus Christophe Henrotay, dat zijn twee generaties en twee stijlen die botsen. Dat is de ex-makelaar uit de jaren 90 die met de groten der aarde bevriend is, tegen de nieuwe Belgische golden boy onder de makelaars. De twee Luikenaars kregen al met elkaar te maken bij de transfer van Marouane Fellaini naar Everton in 2008. Ze respecteren elkaar, ook al voeden ze zich aan verschillende netwerken.

Henrotay wil er niet naast grijpen. Als hij een voet kan hebben in de verkoop van de club, dan zou hem dat niet alleen een mooie commissie opleveren maar eveneens nog meer macht bij de transfers. Omdat hij de hete adem van D’Onofrio voelde, deed Henrotay in de loop van augustus een beroep op een derde partij: Wouter Vandenhaute, stichter van productiehuis Woestijnvis en baas van Flanders Classic (dat de belangrijkste Vlaamse koersen in zijn portefeuille heeft). Vijf jaar geleden interviewden we Henrotay in Couvert Couvert, een sterrenrestaurant in Heverlee dat eigendom is van Vandenhaute. De twee zijn al lang bevriend.

De oud-journalist ziet het idee meteen zitten. Hij heeft meer dan genoeg omhanden, maar de overname van Anderlecht zou een droom zijn die werkelijkheid wordt. Vandenhaute is van kleins af supporter van paars-wit en zit geregeld op de eretribune. Doorheen de jaren raakte hij bevriend met Philippe Collin en Roger Vanden Stock. In 2009 stelde de voorzitter van Anderlecht hem al voor om in de toekomstige raad van bestuur te zetelen met 9 à 11 procent van de aandelen, maar Michel Verschueren was daar tegen. Hij zag de komst van Vandenhaute als een rem op de ontwikkeling van zijn eigen zoon Michael, op dat moment een rijzende ster binnen de club.

Ook al speelt Verschueren junior momenteel geen grote rol meer bij Anderlecht, er is wel nog een ander obstakel van formaat: Vandenhaute staat niet sterk genoeg om zich alleen aan zo’n avontuur te wagen. Hij bokst niet in dezelfde categorie als Paul Gheyens (wiens vermogen op 800 miljoen wordt geschat) en nog minder als Alisjer Oesmanov (13 miljard euro). Hij moet dus sterke partners vinden. Wie anders dan Paul Gheysens zou hem kunnen helpen bij de aankoop?

Het duo is op papier complementair. Gheysens heeft honger naar macht en is geloofwaardig binnen de zakenwereld, terwijl Vandenhaute een man is van communicatie en projecten, die op een dag de rol van publieke persoon zou kunnen opnemen. Als naaste van de familie Vanden Stock zou Vandenhaute ook de ideale bemiddelaar zijn tussen Gheysens en Van Biesbroeck, die al maanden niet met elkaar praten.

De overname door dat duo zou in de eerste maanden een kleine revolutie betekenen. Bij een buitenlandse overnemer is het dan weer moeilijk denkbaar dat de huidige beleidsmensen in hun functie zouden behouden blijven. De toekomstige eigenaar(s) zou(den) in elk geval een nieuw elan geven aan RSCA, dat niet meer kan concurreren met de grootste Europese clubs, waarmee de kloof jaar na jaar groeit.

Het duo Van Holsbeeck (63) en Vanden Stock (75) is hoe langer hoe ouder en oubolliger, al blijven hun resultaten in eigen land wel aan de verwachtingen voldoen. En ook Jo Van Biesbroeck, in mei 2015 geparachuteerd door Alexandre Van Damme, is er niet in geslaagd om Anderlecht te moderniseren. Integendeel. Nochtans schijnt deze zwijgzame man wel van zijn functie te houden in een milieu dat hij nog altijd beter leert kennen maar waarvan hij zich de codes moeilijk weet eigen te maken.

De stilte van Gheysens

Iets meer dan een maand geleden vond er een belangrijke bijeenkomst plaats met Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck, Christophe Henrotay, Jo Van Biesbroeck en Wouter Vandenhaute. Alleen Paul Gheysens was daar niet geïnviteerd.

Tijdens die vergadering wist de baas van Woestijnvis degenen die tegen de komst van Gheysens waren ervan te overtuigen om het duo vertrouwen te schenken en hen de sleutels voor de verkoop te geven onder de vorm van een exclusieve overeenkomst.

Maar sindsdien heeft Gheysens wat afstand genomen. Meent hij dat hij op dit moment de enige ernstige gegadigde is voor een overname? Gaan sommige betrokkenen bij het dossier daarvan uit? Gaat hij in zee met Luciano D’Onofrio? Dat scenario lijkt weinig waarschijnlijk.

Eén zaak is zeker: de geruchten die vrijdag in Het Laatste Nieuws en op Sporza zijn verschenen, hebben de zelfverklaarde overnemers schade berokkend. Intern wordt er gezocht naar de mol die de informatie heeft doorgespeeld.

Anderen denken dan weer dat het een strategie is van de club om aan de buitenwereld bekend te maken dat ze te koop staat (voor een bedrag tussen de 75 en 100 miljoen euro) en andere potentiële kopers aan te trekken. In die omstandigheden is het niet gemakkelijk om alle partijen binnen het paarse huis tevreden te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content