De topaffiche: Galatasaray – Fenerbahçe

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Dé derby van Istanbul is meteen ook elk jaar de absolute topper in de Turkse Süper Lig. Dat is dit seizoen niet anders, met Fenerbahçe en Galatasaray respectievelijk als eerste en tweede in het klassement.

De vurige wereldstad Istanbul wordt in tweeën gesplitst door de Bosporus. Het volstaat om die uitloper van de Zwarte Zee over te steken om in een ander continent terecht te komen. Dat reflecteert zich ook in de verhoudingen op voetbalvlak. Aan de ene kant heb je de Europese zone, met Galatasaray als exponent, aan de andere kant de Aziatische zijde met Fenerbahçe. Een clash van culturen en stijlen.

Vreemd genoeg onderhielden beide clubs in de beginjaren een goede relatie. Ze werden verenigd in hun strijd tegen de buitenlandse bezetter en hun zoektocht naar een eigen Turkse identiteit.

Maar in 1934 keren beide topclubs zich tegen elkaar. Een vriendschappelijke wedstrijd loopt helemaal uit de hand en draait uit op schermutselingen. Het startsein voor een ‘bloeiende’ rivaliteit, met Besiktas – de derde club van Istanbul – als scheidsrechter.

Op sportief vlak is er nochtans niet veel onderscheid tussen Fener en Galatasaray: die laatste telt één landstitel meer op het palmares, maar Fenerbahçe toont zich meester in het winnen van de derby. De heenwedstrijd in de competitie werd trouwens opnieuw overtuigend gewonnen door hen (2-0).

Die cijfers symboliseren de ultieme twist tussen beide clubs, want wat is het belangrijkste: de titels of de onderlinge duels? Elk zijn waarheid wellicht.

Afspraak zondag 6 april om 18u, dan staat Istanbul weer heel even in brand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content