De spelers, de posities en de grote zwakte: 5 vragen over de EK-selectie van Marc Wilmots

© Belga Image
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

De selectie voor het EK in Frankrijk is bekend. Wat zijn de posities, welke speler moeten we zeker in de gaten houden en wat is onze zwakke plek? 5 vragen aan Sport/Voetbalmagazine-redacteur Peter t’Kint.

Wat is je eerste indruk van de selectie van bondscoach Marc Wilmots?

Wilmots heeft 9 verdedigers opgezet, wat logisch is omdat er daar op vlak van blessures nog te veel onzekerheden zijn. Boyata is nog twee weken out, Nicolas Lombaerts heeft laten weten dat hij een klein scheurtje heeft en Thomas Vermaelen, die waarschijnlijk zal meedoen in de volgende oefeninterlands, zal moeten bewijzen dat hij fit genoeg is en het fysiek aan kan.

Er zijn op het eerste zicht twee ‘slachtoffers’ die misschien niet zo onverwacht zijn; twee jongens die er vier jaar altijd bij waren: Chadli en Mirallas. Ze hebben allebei een moeilijk seizoen gekend bij hun club en niet zoveel gespeeld. Er is gepraat over die situatie, ze hebben er allebei voor gekozen om bij hun club te blijven en daar moeten ze nu de gevolgen van dragen.

Ook opmerkelijk: er zit niemand van Anderlecht of van uittredend landskampioen AA Gent bij. Wel twee spelers van de gedoodverfde nieuwe kampioen Club Brugge (Meunier en Engels) en een derde speler, De Bock, die op stand-by staat. Dus de club die zich lang miskend voelde door Wilmots, heeft nu plots drie spelers in de selectie.

Wat zijn de posities?

Het was ook een heel duidelijke persconferentie, Wilmots bracht duidelijkheid over de posities. Denayer wordt de man die Kompany gaat vervangen; Vertonghen en Lukaku op de flank, Alderweireld en Meunier ook op de flank, De Bruyne wordt zijn nummer 10 (en als hij out is wordt Hazard dat), Origi en Carrasco zijn de mannen voor de rechterkant, Hazard en Mertens de mannen voor links.

Voorin heeft Wilmots drie profielen: Batshuayi (de doelpuntenmaker), Benteke (voor de ballen aan te nemen) en Lukaku die serieuze concurrentie krijgt voor de post tussen centraal en de spits.

Wilmots suggereerde ook dat het centraal achterin misschien wat moeilijk is en zei dat hij ‘Alderweireld nog altijd naar het midden kan halen en dan kan ik misschien wel weg met Witsel en Dembélé op de flank’. Dat is opmerkelijk omdat die spelers daar in heel hun leven nog niet gestaan hebben. Witsel heeft al eens rechtsachter gespeeld bij Benfica, maar dat kan ik me niet herinneren en dat zal ook niet zo vaak geweest zijn.

Is het niet opmerkelijk dat ‘jonkie’ Jason Denayer Kompany gaat vervangen?

Wilmots heeft centraal graag een linksvoetige, gekoppeld aan een rechtsvoetige. Links gaat het tussen Lombaerts en Vermaelen; rechts gaat het tussen Boyata en Denayer. Maar aangezien Boyata nu een scheurtje heeft, wordt het Denayer.

Denayer is ook de man die, als Kompany er niet was tijdens de kwalificaties, op zijn plaats gespeeld heeft. Dus hij krijgt nu het vertrouwen. Misschien wilde Wilmots Denayer geruststellen, of hem bewust maken dat hij zich serieus moet voorbereiden omdat dit zijn grote kans is. Tijdens de zomer keert hij terug naar Manchester City, dus het worden voor Denayer wel belangrijke jaren.

Nadat hij door City uitgeleend was aan Galatasaray, keert hij nu terug en gaat hij trainen met Pep Guardiola. City zoekt ook centrale verdedigers, dus Jason Denayer krijgt hier misschien wel de kans om de zomer van zijn leven te maken én om volgend jaar in de verdediging te staan van Manchester City.

Wilmots heeft wel gezegd dat hij Kompany zal missen op standaardsituaties zoals spelhervattingen en vrije trappen en zijn kopspel. Dus die rol gaat natuurlijk iemand moeten overnemen.

Welke speler moeten we tijdens het EK zeker in de gaten houden?

Hazard, die kapitein is, is op dit moment heel goed bezig bij Chelsea. Hij heeft tijdens de kwalificatiecampagne heel goed gescoord bij Wilmots, veel doelpunten gemaakt. Ik denk dat Wilmots na een goed seizoen bij Atletico en de finale van de Champions League ook veel verwacht van Carrasco met zijn snelheid. Hij verwacht misschien dat Carrasco die lijn doortrekt. En dan moet je bijna al hopen dat ook Denayer de verwachtingen inlost.

Wat is de zwakke plek van de Rode Duivels in Frankrijk?

In defensief opzicht tast België nog een beetje in het duister, dat kan nog de angel in de ploeg worden. Over de keuze van de namen zijn we het allemaal eens en ik zie niet meteen andere spelers die recht hebben op de selectie, maar met Boyata, Lombaerts en Engels zijn er op dit moment voor mij iets te veel onzekerheden qua blessures.

Je kunt zeer gemakkelijk Vertonghen en Alderweireld naar het centrum halen. We hebben dan een goede, stevige centrale defensie, maar geen flanken. Wellicht start Wilmots daarom met een man meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content