De opmars van Dennis Praet in de CL: de cijfers

© Belga

Dennis Praet ontpopte zich bij Anderlecht tot dé man van de heenronde en kandidaat-Gouden Schoen. Zijn metamorfose de voorbije seizoenen valt nog het best af te leiden uit zijn statistieken in de Champions League.

In zijn eerste twee deelnames aan de Champions League toonde Dennis Praet zich een romantisch ingestelde voetballer. Resultaat na twee Europese campagnes: een nul in de kolommetjes ‘goals’ en ‘assists’. Die onmondigheid op Europees vlak verklaarde hij zelf begin dit seizoen als volgt: ‘Ik aarzel om een risicovolle actie te ondernemen. Ik speel liever eenvoudig, met combinaties, terwijl ik af en toe eens iets zou moeten durven.’

De cijfers bevestigen dat: in zijn eerste twee Europese seizoenen haalde Praet een gemiddelde van 86 en 83 procent geslaagde passes, maar hij schoot minder dan één keer op doel, deed minder dan één dribbel en gaf minder dan één key pass (een pass die leidt tot een kans) per match. Dat zijn zwakke cijfers voor een 10, cijfers van een salonvoetballer.

Dreigender

Op de vingers getikt door Jean Kindermans en dooreengeschud door Besnik Hasi, onderging Praet een metamorfose zonder aan balvastheid in te boeten. Gemiddeld verliest de Leuvenaar de bal amper 1,2 keer per Europese ontmoeting en zijn percentage geslaagde passes is nog gestegen tot 89 – geen enkele Anderlechtenaar doet beter.

Praet is nu ook aanwezig waar het er echt toe doet: namelijk in de laatste dertig meter van het veld. Oké, de maestro maakt ‘slechts’ 33 procent van zijn baltoetsen in de zone van de waarheid (tegenover 40 en 44 procent in de vorige campagnes), maar hij zorgt daarmee wel bijna elke keer voor gevaar. Zijn verhouding balcontact/scoringskans ligt erg hoog, zelfs op het kampioenenbal.

Met elk van zijn passes pookt hij het vuur op. Met 2,6 schoten per wedstrijd is hij de meest dreigende mauve. Voeg daar steeds talrijkere dribbels en key passes aan toe (al blijven Andy Najar en Ibrahima Conté op dat vlak wel de primussen) en je krijgt een Praet die woord gehouden heeft, enkele maanden nadat hij verklaarde dat hij meer aanwezig moest zijn in de grote rechthoek en vaker het verschil moest maken.

De cijfers:

De opmars van Dennis Praet in de CL: de cijfers
© Sport/Voetbalmagazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content