De kruisweg van Neymar

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Braziliaanse superster begint stilaan te kampen met een serieus imagoprobleem.

Vrijdag opent Brazilië in eigen land de Copa América tegen Bolivia, maar dat zal zonder Neymar zijn. De 27-jarige Braziliaan liep vorige week een enkelblessure op in een oefenwedstrijd tegen Qatar.

Fysiek leed dat hem eigenlijk goed uitkwam, want er waren al stemmen opgegaan om hem niet te selecteren voor het toernooi om heel andere redenen. Nadat Neymar de aanvoerdersband al had moeten afstaan aan Dani Alves en er een akkefietje was op training met Weverton (de 19-jarige speelde hem door de benen, waarna Neymar hem op de grond trok), werd hij ook nog eens beschuldigd van verkrachting.

Neymar besloot daarop de Whatsappconversatie die hij met de vrouw had gehad – inclusief pikante foto’s van de dame – publiek te maken in een poging om aan te tonen dat hij erin geluisd was. Resultaat: hij werd aangesproken door de Braziliaanse politie. Die nam zijn telefoon in beslag en deelde hem mee dat er een onderzoek naar hem liep voor de verspreiding van intieme foto’s van de vrouw die hem beschuldigde van verkrachting.

Het verleidde Francisco Noveletto, vicevoorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, tot de volgende uitspraak: ‘Als hij straks speelt, wint Brazilië het toernooi misschien niet. Ik ken de pers en die gaan hem neersabelen. Hij is psychologisch niet klaar voor de Copa América en om de confrontatie aan te gaan met een bataljon journalisten.’

Het was alweer een deuk in het imago van Neymar. En dat was al aan een opknapbeurt toe na de diverse incidenten tijdens het afgelopen seizoen bij PSG. Er was niet alleen zijn verbale uithaal op sociale media naar de scheidsrechters na de CL-wedstrijd tegen Manchester United en zijn fysieke uithaal naar een tergende supporter na de verloren bekerfinale tegen Stade Rennes. De incidenten stapelden zich op: ruzie met zijn ploegmaats in de kleedkamer, zijn arrogante houding op het veld, zijn exuberante feestjes,… Het was het een na het ander.

Ook op het WK in Rusland was hij al niet onbesproken. Zijn overacting, rare kapsels en beledigingen aan het adres van scheidsrechters, tegenstanders en zelfs ploegmaats leverden hem zeker geen extra vrienden op. Integendeel, ook in zijn thuisland begon hij de wind van voren te krijgen. Tostão, wereldkampioen met Brazilië in 1970, vond dat bondscoach Tite harder en eerlijker moest zijn met zijn sterspeler.

Gerespecteerd journalist Juca Kfouri schreef dat het gedrag van Neymar te wijten was aan de mensen die hem omringen. ‘Hij heeft vrienden die hem te allen tijde verdedigen omdat ze dankzij hem een kwistig leven kunnen leiden. Ze maken dat hij maar niet van zijn Peter Pansyndroom afgeraakt. Zo wordt hij nooit volwassen.’

Het wonderkind dat Brazilië naar nieuwe triomfen moest leiden, raakt stilaan verstrikt in zijn problemen. De vraag is welke ploeg een speler met een dergelijk rampzalig aura nog wil aantrekken. Ook zijn blessuregevoeligheid wordt een issue. De laatste twee seizoenen stond hij meer aan de kant dan hem lief was. Conclusie: Ney moet zich dringend herpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content