De keuze van de redactie

© BELGA
Peter Mangelschots

Peter Mangelschots, redacteur van Sport/Voetbalmagazine, kijkt dit weekend uit naar de wedstrijd Anderlecht-Oostende.

De eerste wedstrijd van een nieuwe coach, daar wordt altijd met argusogen naar gekeken, zeker als het om een debuterende trainer gaat en dan al helemaal wanneer die de troepen van Anderlecht leidt.

Voor Besnik Hasi wordt het een belangrijke vuurdoop. De Albanese oud-speler van paars-wit mocht in januari niet als hoofdcoach naar KV Mechelen vertrekken, een teken dat men in het Astridpark wat met hem van plan was.

Hasi was voorbestemd om ooit T1 te worden van RSCA, maar door de zwanenzang van John van den Brom is zijn promotie versneld geworden. De komende weken zal moeten blijken of het té snel was. Vooral in play-off 1, maar toch ook al in de slotmatch van de reguliere competitie.

Of Oostende daarvoor de ideale opponent is? Wie in augustus de kalender bekeek, dacht ongetwijfeld dat Anderlecht op speeldag 30 de kans kreeg om nog even schietoefeningen te houden tegen een ongetwijfeld allang tot play-off 3 veroordeeld Oostende.

Maar zie: de kustploeg wist zich ondertussen al een hele poos in veiligheid te spelen en kan met een fris hoofd naar Brussel afreizen. Het succes van Oostende komt uit de portemonnee van Marc Coucke, die voor zijn ‘weireldploegsje’ versterking kocht en daarvoor onder meer ging shoppen bij … Anderlecht.

Vandaar dat niet alleen de elf paars-witten zich zondag zullen willen tonen aan de nieuwbakken Anderlechtcoach. Ook aan de overkant zijn er een paar: Fernando Canesin, Fede Vico en Jordan Lukaku.

Lukaku is er wegens pubalgie niet bij, maar Canesin gaf deze week al fijntjes aan dat het Hasi was die hem destijds bij de A-kern van Anderlecht had gehaald. De desinteresse die de drie huurlingen deze week voorwendden omtrent de trainerswissel in Brussel, wordt dus best met een korrel zout genomen: Canesin en Vico zullen erop gebrand zijn zich te tonen.

Allemaal redenen waarom ze in het Vanden Stockstadion maar beter opletten. Of eens terugdenken aan 12 februari 2005, toen rode lantaarn Oostende kwam stunten (0-1) dankzij een vroege – en fel gecontesteerde – goal van Marco Nijs, die later nog rood zou krijgen.

Snel op achterstand komen, het is iets dat Hasi, die hamert op een goede organisatie, zondag in elk geval zal willen vermijden. We zijn erg benieuwd hoe hij de match gaat aanpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content