De bijbel van Union: ‘Een boek door en voor supporters’

© Belga Image

Naar aanleiding van de 120e verjaardag van de club verscheen het boek Royale Union Saint-Gilloise. Het spreekt niet alleen de fans van Union aan, maar alle voetballiefhebbers.

De titel luidt eenvoudigweg Royale Union Saint-Gilloise en het boek is in het Frans en het Nederlands geschreven. Het verjaarboek van stamnummer 10 verscheen op 1 november, naar aanleiding van de 120e verjaardag van de club.

De publicatie werd onder meer mogelijk gemaakt door crowdfunding, die in samenwerking met uitgever Renaissance du Livre ruim 16.000 euro opbracht. Uiteindelijk oversteeg de definitieve som het vooropgestelde bedrag van 15.000 euro. Daar droegen particulieren toe bij, maar ook de stad en het Brusselse Gewest.

‘Een boek door en voor supporters’, zo valt te lezen. Het oorspronkelijke project groeide trouwens steeds meer, tot het uit zijn voegen barstte. In plaats van de voorziene 208 pagina’s werden het er 240, opgeluisterd met 300 foto’s en afbeeldingen. Het geheel oogt luchtig, met Nederlandse en Franse teksten naast elkaar. Er werden 1200 exemplaren van gedrukt. Gevolg was wel dat de prijs een beetje verhoogd diende te worden, van 30 naar 35 euro.

In het boek staat de geschiedenis van de club beschreven (met 11 landstitels), maar ook de petites histoires. Een opvallende anekdote alvast: geen enkele van de oprichters van Union was ouder dan 19. Wie de naam ‘Union’ trouwens voorgesteld heeft, is niet bekend, maar wel dat er tussen 1900 en 1940 heel wat clubs ‘Union’ in hun naam integreerden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content