Peter t'Kint

De arena voor België-Argentinië: Het Estadio Nacional Mane Garrincha, een witte olifant in Brasilia

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De wedstrijd België-Argentinië wordt gespeeld in Brasilia, in het duurste stadion van dit WK. Het Estadio Nacional Mane Garrincha in Brasilia, de Braziliaanse hoofdstad, is wat men noemt een witte olifant: een zinloze overheidsinvesteringen.

Argentinië is dus de volgende horde die de Rode Duivels moeten nemen. Op het thuisfront zorgt dat al enige dagen voor leuk gejen. Mevrouw is Argentijnse, vandaar. Ook Belgische, maar vandaag even niet. Als het om voetbal gaat, zijn ze bloedserieus, de gaucha’s.

De wedstrijd wordt gespeeld in Brasilia, in het duurste stadion van dit WK. Qua witte olifant – een term die officieel wordt gebruikt voor zinloze overheidsinvesteringen – moet dit zowat de grootste ter wereld zijn. Ruim 500 miljoen euro werd hier geïnvesteerd, onder meer in afwerking. Brede gangen, spatieuze ruimtes. Luxe. Het is super mooi, het Estadio Mané Garrincha, met zalig steile tribunes (en op elke rij dranghekken, om niet naar beneden te donderen), maar voor die prijs mocht het wel. Een NGO rekende uit dat dit het vierde duurste stadion ter wereld zou zijn.

Het probleem van de politiek was: een WK in Brazilië dat de politieke hoofdstad niet aandoet, dat kon niet. Alleen: hier wordt geen voetbal gespeeld, die naam waardig. Het stadion waar België straks tegen Argentinië speelt, telt nu 71.000 zitplaatsen. Wel, het Campeonato Brasiliense – het staatskampioenschap – had vorig seizoen een gemiddelde opkomst van 1.176 mensen per match. In totaal kwamen 89.353 mensen naar alle matchen kijken. Als ze een beetje drummen, kunnen ze allemaal in het stadion…

De man die na het WK dit stadion moet promoten, en zien dat het een beetje rendabel blijft, heeft er al voor gepleit om de capaciteit terug te schroeven. Naar 30 tot 40.000. Ideaal zou dat zijn voor concerten, of andere evenementen. Of toppers in het Campeonato Brasileiro, het grote nationale kampioenschap. Dat start altijd in mei, na de regionale staatskampioenschappen, en is nu omwille van het WK onderbroken. Daar doen wel geen team uit Brasilia aan mee, maar ook Corinthians (São Paulo) en Flamengo (Rio) hebben hier fans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content