Dagboek vanuit Brazilië (8): Beckenbauer, Van Persie, Salvador en de schrik na een mislukte landing

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Zo. FIFA verandert dus toch. Langzaam. Der Kaiser wordt geschorst, het was groot nieuws gisteren in São Paulo. Franz Beckenbauer die weigert mee te werken met de speciale gezant van de ethische commissie.. Woensdag, in de coulissen van het congres, was het al voer voor veel roddels. Zou Der Franz wat te verbergen hebben in de toewijzing van het WK 2022? En zou FIFA durven, raken aan een monument? Niet vergeten, de voorzitter van die ethische commissie, de man die straks aan de slag moet met alle onderzoek, is een Duitser. Zelfs de Duitsers hadden hun twijfes.

Beckenbauer zat in het Uitvoerend Comité van FIFA, dat stemde over de toewijzing. Hij zou er later ontslag nemen, en vond dat hij daarom niks meer te verklaren had. Dat was buiten de Amerikaan Garcia gerekend, een doorbijter die woensdag pleitte voor sancties en die ook verkreeg. Benieuwd of Franz hier een dezer nog opdaagt op dit WK… Hij is er in elk geval nog niet, wat ook al uitzonderlijk is.

Een paar uur later wist de website van de Frankfurter Algemeine te melden dat ook Karl-Heinz Rummenigge wat uit te leggen heeft. Een zaak van horloges, gekregen van een vriend uit Qatar, en niet aangegeven aan de grens. Fraai clubje daar bij Bayern. Uli Hoeness die net aan zijn gevangenisstraf is begonnen, nu de schorsing van Franz, de man die het WK naar Duitsland bracht (en niet naar Afrika, wat Blatter eerder had beloofd.. Straks misschien Rummenigge…

Toen was het tijd om São Paulo te verlaten. Salvador en Bahia is onze nieuwe bestemming, tot dinsdagochtend, na Duitsland-Portugal. Het werd een bewogen vlucht, met veel vertraging, een verbroedering op de luchthaven met Colombianen en Zwitsers, die plots het bierverbruik in de krantenshop deden stijgen (het was de enige met televisie..), en vervolgens een zeer geaccidenteerde landing, met een nood-doorstart. Het deed veel passagiers, ook ons, schrikken. Geen informatie via de luidspreker, en allemaal biddende mensen rond je.. We zijn niet gelovig, maar vrijdag de 13de

Vrijdag 13 werd al helemaal een ongeluksdag voor San Iker. Hij kon een record breken, dat van Walter Zenga. Die was op een WK ooit 517 minuten zonder tegengoal. Als Casillas tegen Nederland 85 minuten de nul wist te houden, was het record voor hem. U weet hoe het is afgelopen, met zijn Spanje, dat in het verleden op een WK amper een goal pakte.

De kopbal van het jaar, de schorsing van het jaar, de landing van het jaar (hopelijk!), de arbitrale missers (ook weer op dag twee): dit WK is straf begonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content