Dagboek uit de VS: Welcome to Cleveland sir

© Peter T'Kint
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na een kort aanloopje in New Brunswick wordt het voor de Rode Duivels menens in Cleveland, Ohio. Er wacht hen immers een duel tegen de VS die de wedstrijd voorbereidde met een ‘fan day’.

Reizen is altijd een beetje avontuur, ook in de VS, waar de Rode Duivels vanochtend het vliegtuig namen vanuit Newark richting Cleveland, Ohio, aan de boorden van het Eriemeer, een van de grote meren die de VS scheiden van Canada. Een uurtje vliegen, iets van niks.

Met een charter en een wat speciale manier van inchecken en veiligheidscontroles. De bus reed ons vanochtend om half tien Amerikaanse tijd het tarmac op tot bij het vliegtuig, waarna iedereen voor hij de trap mocht bestijgen aan een korte veiligheidscontrole werd onderworpen. Het is eens wat anders, en het leverde leuke foto’s op.

Voor de Duivels, die gisteren na de ochtendtraining in Manhattan ground zero bezochten en nadien een boottochtje maakten op de Hudson, begint vanaf nu het ernstiger werk. De voorbereiding op de match, waar Fellaini zijn kunnen als nummer zes mag tonen en Tomas Vermaelen zijn fysieke paraatheid als centrale verdediger. Opvallend hoe Vermaelen de voorbije dagen nog intensief fysiek bijtrainde, om een eventueel tekort aan wedstrijdritme weg te werken.

De match tegen de VS is er vooral eentje waarin spelers ritme kunnen opdoen, want Marc Wilmots wil iedereen volgende week scherp hebben voor de laatste opdracht van het seizoen, de kwalificatiematch tegen Servië. De Amerikanen trainen twee uur later. We kijken er naar uit, want ze houden vandaag hun fandag. Het voetbal in de VS viert zijn honderdste verjaardag, tenminste: officieel. Want er wordt hier al langer gevoetbald.

Maar exact honderd jaar geleden zag in New York de voetbalbond het licht. De vriendschappelijke interland tegen de Belgen staat niet in het teken van die verjaardag. Die viert bondscoach Jürgen Klinsmann, die zijn troepen hier op oefenstage bij mekaar bracht, nu zondag in Washington tegen Duitsland. En daarna moet hij nog drie keer aan de bak in kwalificatiewedstrijden.

Cleveland dus. Voor de Amerikaanse voetballers ideaal, omdat ze niet moeten reizen. Een stad waar anders maar weinig te beleven valt, wist een dame die we gisteren op de trein naar downtown New York ontmoetten. Ze kwam zelf dan ook uit.. Las Vegas, en roemde de attractie van haar woestijnstad, al vierde ze de graduation van haar dochter wel.. in New York.

Cleveland dus, recent nog in het nieuws, vanwege dat gijzelingsdrama, waarbij drie jonge vrouwen tien jaar lang werden vastgehouden. En net als we aankomen in ons hotel, blijkt de straat afgesloten en wordt de bus even een eind om gestuurd. Er zijn in de straat filmopnames aan de gang. Blijkbaar is Cleveland nog interessanter dan iedereen denkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content