‘Club zou niet zo afhankelijk mogen zijn van Vázquez’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week praat hij over Club Brugge, de degradatiestrijd en RC Genk.

S/VM: Club Brugge pakt 1 op 6 in de competitie. Het etaleerde dit weekend tegen Lokeren een gebrek aan mentaliteit en er wordt ook gewezen op het ontbreken van spelmaker Victor Vázquez. Moet Michel Preud’homme zich zorgen maken?

Jacques Sys: “Neen, maar het is wel een vaststelling dat Club tegen Lokeren heel slap voetbalde. Een week eerder kwam het nog aan genoeg kansen tegen Kortrijk, maar tegen Lokeren was de eerste helft slecht. Dat is vreemd, want in een vol en enthousiast stadion en met de mogelijkheid om verder uit te lopen op Anderlecht, mag je verwachten dat de Clubspelers er vol voor zouden gaan. En dan merk je dat het hen toch aan mentaliteit ontbreekt. Net dat wat Preud’homme er na lang zwoegen eindelijk ingepompt leek te hebben. Anderzijds is dat iets wat je bij een heleboel topclubs ziet: na de winterstop hebben ze het lastig om weer in het juiste ritme te komen -ook Bayern München had enkele weken nodig vooraleer het dit weekend nog eens uitpakte met een monsterscore.

“Wat het ontbreken van Victor Vázquez betreft: dat heeft zeker zijn weerslag op het spel. De Spanjaard is het bindmiddel op het middenveld, een rustbrenger ook. Als daarnaast Lior Refaelov nog eens ontbreekt, laat zich dat voelen. Club heeft Vázquez nodig om in PO1 top te kunnen zijn. Eigenlijk zou het niet mogen dat de ploeg zo afhankelijk is van hem.”

S/VM: SK Lierse won het belangrijke degradatieduel tegen Cercle Brugge. Met tien tegen elf dan nog. Is Lierse toch nog op weg naar het behoud en geraakt Cercle in vieze papieren?

Jacques Sys: “Het wordt moeilijk voor Cercle. Zowel tegen Lierse als de week voordien tegen Anderlecht voetbalden ze echt slecht. Dan hebben ze nog geluk dat ze in doel op een goede Olivier Werner kunnen rekenen, hun man van het seizoen. Je kunt niet anders dan concluderen dat de trainerswissel bij Cercle geen effect heeft gehad en dan moet je de vraag stellen of het wel intelligent was om een onervaren trainer met een dergelijke opdracht te laten debuteren. Het bestuur van Cercle mag gerust eens voor de spiegel gaan staan. Het stond lang gekend door zijn rationele beleid, maar het haalde nu met Maarten Martens en Faris Haroun risicotransfers in huis. Het zijn twee namen, maar spelers die ofwel ritme ontberen ofwel geregeld geblesseerd zijn. Het jonge en frisse Cercle Brugge is momenteel ver te zoeken.”

“Ik verwacht dat Moeskroen en Cercle in PO3 voor het behoud zullen strijden, ze hebben beide nog een zwaar programma voor de boeg. Lierse zal door de recente 6 op 6 een boost krijgen. Ik zie hen wel in eerste klasse blijven en dan haalt Maged Samy toch zijn gelijk. Er zit voetbal in Lierse: die jongens spelen dartel. Het vertrek van Hernan Losada en Arjan Swinkels lijkt daar voor sommigen toch een bevrijding.”

S/VM: Van de ploegen in de top zes deed Genk de beste zaak: het won tegen Westerlo en maakt een klein kloofje in de strijd om PO1. Verdient de Schotse trainer Alex McLeish lof?

Jacques Sys: “Ja en neen. Ja, want met het bereiken van PO1 zou hij het maximum uit deze ploeg halen. Dat is waarvoor hij aangetrokken werd. Missie geslaagd dus. Neen, omdat er op voetballend vlak geen stap vooruit gezet werd. Maar dat wist het bestuur van Genk, die reputatie had Alex McLeish ook als trainer in Engeland. In die zin zie ik geen enkele reden waarom de club volgend seizoen niet verder zou gaan met dezelfde trainer. McLeish heeft gaandeweg toch mentaliteit in de ploeg gekregen – iets waar hij in het begin over kloeg -, elke week zie je dat de spelers ervoor gaan. Alleen zou ik toch wat beter voetbal willen zien, volgens mij zullen de jonge talenten dan ook nog beter gaan renderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content