Club Brugge zoekt een vervanger voor Victor Vazquez

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zeven wedstrijden in 21 dagen is te veel voor de knieën van de Spanjaard.

Michel Preud’homme zou graag overwinteren in de Europa League, maar de nationale competitie – volgend seizoen willen ze bij Club Brugge absoluut in de Champions League – is belangrijker en dus overwoog hij in de aanloop naar het duel met FC Kopenhagen om Víctor Vázquez een tijdje rust te gunnen.

De Spanjaard is wellicht de beste voetballer in de Brugse kern, maar hij heeft een lichaam dat moeilijk drie wedstrijden op zeven dagen verteert. Het programma van Club is dezer dagen niet van de poes, met na Kopenhagen AA Gent, Mouscron-Péruwelz, Charleroi, opnieuw Kopenhagen en dan Westerlo. Lokeren inbegrepen betekende dat zeven wedstrijden in 21 dagen. Te veel voor de knieën van de Spanjaard.

Onmisbaar

Vázquez speelde uiteindelijk toch. Van heel de Brugse kern is hij – naast doelman Mathew Ryan – wellicht de meest onmisbare. Dat weten ze bij Club, vandaar dat ze in de tweede helft van vorig seizoen intensief scoutten naar een mogelijke vervanger. Geen evenwaardige, want de Catalaan heeft het karakter van een topsporter: als hij speelt is het een droom van een kerel, maar als hij niet speelt, is hij nukkig en gromt hij de dag door.

Club zocht de voorbije maanden dan ook niet naar een typische nummer 10 als back-up voor Vázquez, maar naar een polyvalente offensieve middenvelder. Het kwam, aangetrokken door statistieken, op de Uruguayaanse markt terecht. Niet meteen bij Felipe Gedoz, de man die Vázquez zondag tegen Gent verving. Waarnemers van Club zaten er voor een andere voetballer, een echte nummer 10. In de wedstrijden van Defensor viel ook een flankaanvaller op: Gedoz, die ook werd aangetrokken. Niet die typische aanvallende centrale middenvelder, wel inmiddels A-international en in de handen van een gerenommeerd makelaar.

Zondag moest Gedoz in een aantrekkelijk duel met AA Gent het spel maken. Twee maanden na zijn kennismaking met het Belgische voetbal bleek dat nog te veel gevraagd. Niet onlogisch. Het duurde ook even voor Vázquez de sprong van Barça B naar Brugge A maakte. Na een paar maanden had de Spanjaard het gehad met ons bikkelvoetbal, maar inmiddels is hij (ook fysiek) aangepast en praat hij Engels. Dat zal ook Gedoz wel lukken.

Vandaag heeft Club geen doublure voor Vázquez. Dat is de les van vorige week. Club stelde de Spanjaard uiteindelijk toch op tegen Kopenhagen, zag hem scoren én eindigen met een gebroken neus. Daardoor trad Vázquez, die spelen met een masker te oncomfortabel vond en vreesde tegen een fysiek Gent gezocht te worden in de duels, tegen AA Gent te laat aan om beslissend te kunnen zijn.

Verdediging

Een tweede les van de twee thuisduels? Onder druk is de opbouw aan de linkerkant van achteren uit niet goed genoeg. Daar voetbalden Mechele en De Bock, die zondag niks deed met de ruimte op zijn flank. Gezien de belangstelling uit het buitenland voor de progressie van Björn Engels (nu nog geblesseerd) is ook een voetballende centrale verdediger welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content