Club Brugge staat te koop

Archiefbeeld van Bart Verhaeghe en Hans Vanaken uit 2019 © Getty Images

Voorzitter Bart Verhaeghe en de groep van andere aandeelhouders zou van plan zijn Club Brugge te verkopen, gedeeltelijk of zelfs helemaal. Dat meldt Sporza dinsdag. De club zou het bericht in een nieuwe prospectus hebben gestuurd naar mogelijke overnemers uit de financiële wereld.

Bart Verhaeghe bezit, samen met CEO Vincent Mannaert, Jan Boone (CEO van Lotus) en Peter Vanhecke (CEO van Castel Capital), 71,89 procent van de aandelen van Club Brugge. Deze zitten gebundeld in nv Grizzly Sports. In 2021 kwam 23,26 procent van de aandelen al in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital. Verhaeghe is sinds 2011 de voorzitter van Club Brugge. Een jaar later voerde hij de wijziging door van een vzw naar een nv en werd hij eigenaar.

Sinds het aantreden van Verhaeghe behaalde Club Brugge vijf landstitels (2016, 2018, 2020, 2021 en 2022) en een Beker van België (2015). Vorig najaar plaatste de club zich voor het eerst voor de tweede ronde van de Champions League. In de competitie eindigt blauw-zwart na een turbulent seizoen op de vierde plaats.

‘Kijken strategisch naar de beste opportuniteiten’

Dinsdag raakte bekend dat voorzitter Bart Verhaeghe en de andere aandeelhouders van Club Brugge een verkoop overwegen. Blauw-zwart reageerde in een statement op het nieuws van Sporza. “Maar er is voorlopig niets concreet”, zo klinkt het.

“De voetbalwereld is snel in verandering”, gaf de Brugse club aan. “Bij Club Brugge bereiden we ons al jaren voor op de toekomst en bekijken we alle mogelijke opportuniteiten die ons Belgisch marktleiderschap duurzaam kunnen versterken en de toekomst van de club verzekeren.”  “De veranderingen in de Europese competities en de voorbereiding van de bouw van ons nieuw stadion versterken die ambitie. Er is een algemeen bekende grote interesse in Europese football assets met betrekking tot clubs, leagues en mediarechten, en Club is daarin een interessante partij.”

“Het getuigt van goed bestuur om je voor te bereiden op de toekomst en dat is exact wat we nu aan het doen zijn”, eindigde blauw-zwart. “Samen met Raine Group bekijken we strategisch wat de beste opportuniteiten in de markt zijn. Voorlopig is er nog niets concreet.”

Club Brugge zou het bericht van overname in een nieuwe prospectus hebben gestuurd naar mogelijke overnemers uit de financiële wereld. Twee jaar geleden nam het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital al een minderheidsbelang over in de club. Eerder dit jaar maakte ook AA Gent bekend op zoek te gaan naar een overnemer.

Partner Content