Club Brugge: Ivan Leko wil nog versterking tijdens winterstop

© BELGAIMAGE

Veel te weinig lof krijgt Ivan Leko voor de machine die hij maakte van Club Brugge. Daarom, ter afsluiting van 2017, vijf vragen aan de Kroaat.

Zijn jullie de gedoodverfde kampioen?

Ivan Leko
Ivan Leko© BELGAIMAGE

‘Wij zitten in december! Wie heeft er al iets gewonnen in december? Niemand. Het laatste wat we moeten doen, is cijferen, want met dit systeem van play-offs kan het op twee à drie weken snel veranderen.

‘Wij hebben wél getoond dat wij het beste voetbal spelen, het onze is beter dan dat van Anderlecht. Ik heb dat voor de wedstrijd al gezegd en het was zo. Op alle vlakken was het zeer goed, historisch zelfs. Het woord zegt het zelf, dat gebeurt niet elke week, zelfs niet elk jaar. Hier moeten we dus van genieten, maar morgen is er een nieuwe dag, woensdag een nieuwe match die je met evenveel intensiteit moet voorbereiden.

‘Dat Hein Vanhaezebrouck na de wedstrijd zei dat wij voetbalden als een kampioen, vind ik wel een enorm compliment. Hij was de laatste jaren de beste trainer van België en ik heb zijn voetbal altijd graag gezien. Beleving, vertrouwen, voor een coach is dat het belangrijkste.

‘Zien dat je ploeg probeert te voetballen, op een moeilijk veld, zeker in het centrum, en dan toch met zo’n risico spelen en zo’n wil om te domineren. Veel automatismen, veel wil om collectief voetbal te spelen. Dat staat symbool voor Club Brugge. Een team vol spirit en collectieve sterkte. Niet alleen die dertien, veertien die spelen, de hele kern.’

Iedere speler kan nog tien tot vijftien procent beter dan wat hij nu doet.’

Ivan Leko

Collectief betekent ook: wie zich niet houdt aan de regels, moet voelen. Heb je daarom Wesley vervangen na de discussie over het nemen van een strafschop?

‘Dat is ook een leerproces voor zo’n jongen. Enerzijds is het positief dat hij absoluut wil scoren. Anderzijds zijn er regels en moet je daar respect voor hebben, of het nu 2-0 staat of 10-0. We laten niks aan het toeval over, ook niet bij het nemen van strafschoppen. Daar is een hiërarchie. Jelle Vossen op één en als hij er niet is, Ruud Vormer op twee.

‘Nu, de wissel had daar totaal niks mee te maken. Wij vervangen regelmatig onze beide spitsen in de loop van een wedstrijd omdat zij heel hard werken en wij op defensief vlak zeer veel van hen verwachten. Een wissel van een spits voor een spits is dan ook zeer normaal, en dat was dit keer niet anders.’

Waar ben je na zes maanden het meest trots op?

‘De beleving van onze spelers op het veld, na een moeilijke start van het seizoen. De spirit, de passie voor het voetbal. Het collectief voetbal ook, het vertrouwen dat onze spelers hebben in ons voetbal. Dat maakt een trainer fier.

‘Ik ben er zeker van dat deze ploeg nog beter kan worden. Iedere speler kan nog tien tot vijftien procent beter dan wat hij nu doet, en daarna volgt het collectief. En als wij goed kunnen voetballen, komt alles goed.’

Waarom ben je altijd kritisch, zelfs na een goeie prestatie?

‘Kritisch, maar positief, trots op wat ik heb gezien. Club Brugge is passie, energie, een ploeg. Het gevaar schuilt nu in het verliezen van onze honger, ons verlangen om nog beter te worden. Ik geloof écht dat ons voetbal nog beter kan.

‘Daarom verwacht ik ook iets van de mercato. Wij zijn al weken, maanden bezig met wat we in onze ogen nodig hebben. Opnieuw: omdat we progressie willen blijven maken. Wij hebben versterking nodig om concurrentie te hebben, ook op training. Alleen dan kan je nog beter voetballen.’

Het enige wat je lange tijd niet onder controle leek te hebben, was de keeperskwestie. Heeft Ludovic Butelle je tegen Anderlecht op dat vlak gerustgesteld?

‘Binnen zes maanden twee keer moeten wisselen van doelman en in totaal drie keepers opstellen… Dat is niet het ideale scenario, neen. We zijn gestart met twee jonge doelmannen, die vertrouwen nodig hadden. Met Ludo hebben we meer stabiliteit gekregen, en dat was nodig. Zijn prestatie tegen Anderlecht was goed, ja.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content