Cijfers bewijzen: Eden Hazard twijfelt

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Komende zondag staat er met Chelsea – Man City een absolute kraker in de FA Cup op het programma. Grijpt Eden Hazard die kans om nog eens te schitteren of neemt de kritiek verder toe? Ook gedetailleerde statistieken wijzen ondertussen uit dat de Player of the Year immers maar de helft zoveel onderneemt als in zijn topseizoen 2014/2015.

den Hazard (25) gaat door een leerrijke fase in zijn carrière en leven, voor het eerst krijgt hij (gedurende een lang periode) te maken met felle kritiek en tegenvallende prestaties. Al vanaf het moment dat Eden Hazard op veertienjarige leeftijd België inruilde voor Lille werd de kleine dribbelaar aanzien als een rastalent, eentje om de wereldtop te bestormen.

Die verwachtingen loste hij ook netjes in: bij Lille werd hij eerst verkozen tot ‘Belofte van het jaar’ om er uiteindelijk te vertrekken met een titel, een beker en tweemaal op rij de individuele trofee als beste speler in de Franse competitie. Zelfde scenario bij zijn overstap naar Chelsea in 2012: een bevredigend eerste seizoen, een beter tweede en een fenomenaal derde seizoen. Alweer bekroond met een landstitel en uitverkiezing tot beste speler van de liga. Ditmaal wel in de prestigieuzere Premier League, de meest bekeken clubcompetitie ter wereld.

Maar dan volgde dit seizoen, met een spectaculaire terugval. Een onherkenbare Eden Hazard ploetert over de Engelse grasvelden. Weinig initiatief, weinig bezieling. “Lethargisch”, noemde Paul Hayward, journalist van The Telegraph, het bij de collega’s van Sporza. Ook het ontslag van de cynische en defensief ingestelde José Mourinho, de zogeheten oorzaak voor het mindere presteren -Hazard werd door sommige media zelfs aangewezen als inspirator van een boycot tegen de trainer-, bracht geen soelaas.

Half zo geïnspireerd

De stats van Eden Hazard in de Premier League geven de criticasters voorlopig gelijk. Vorig seizoen eindigde de Rode Duivel met 14 goals, 9 assists en 10 Man of the Match awards. Ook was hij goed voor gemiddeld bijna 5 geslaagde dribbels per wedstrijd (daarmee koploper in de PL), schoot hij gemiddeld 2,1 keer tussen de palen en lokte hij gemiddeld 2,6 fouten per wedstrijd uit.

Dit seizoen staat zijn teller nog op nul goals, 2 schamele assists en toch ook 2 uitverkiezingen tot Man of the Match. Uit de cijfers van het aantal dribbels, schoten op doel en uitgelokte fouten mag blijken dat Hazard veel minder actief is -of betrokken wordt in het spel: slechts 2,5 geslaagde dribbels per match, gemiddeld 1 schot op doel en 1,9 uitgelokte fouten. Los samengevat: de statistieken die zijn offensieve impulsen moeten weergeven zijn ongeveer gehalveerd. Al moet ook genuanceerd worden: wat diezelfde stats betreft doet hij minstens even goed als in zijn debuutjaar bij Chelsea. Alleen ligt de lat nu zoveel keer hoger.

Dat onze landgenoot sinds een aantal weken openlijk flirt met PSG en Real Madrid, via tweets of interviews, valt in Engeland steeds slechter. Roy Keane, analist voor ITV en assistenttrainer bij Ierland, vindt dat Hazard een flink pak trappen van zijn ploegmaats verdient en noemt hem een verwend kind. Operatie ‘Exit’ lijkt ingezet. Het Real Madrid van zijn idool Zinedine Zidane -die op zijn beurt al járen de loftrompet schalt over Hazard- ligt op de loer.

Derde keer vader

De enige die de echte reden voor zijn terugval kent, is Hazard zelf. Spaart hij zich voor het EK? Heeft hij mentaal al afscheid genomen van Chelsea? Is hij uitgekeken op Engeland? Is hij na bijna tien jaar onafgebroken topvoetbal toe aan een (mentale) pauze? Is hij niet volledig fit? Eist het vaderschap -in september 2015 werd hij voor de derde keer vader- hem te veel op? Een knalprestatie zondag in de vijfde ronde van de FA Cup tegen grote rivaal Manchester City zou een reeks vragen van tafel vegen. Aftrap om 17u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content