Christoph Daum: ‘Ik vind dat Joseph Akpala onderschat wordt’

© BELGA

In Sport/Voetbalmagazine verklaart Daum onder andere waarom Vleminckx zo weinig aan spelen toe komt.

In een openhartig gesprek met Sport/Voetbalmagazine verklaart Christoph Daum onder andere waarom topaankoop Bjorn Vleminckx zo weinig aan spelen toe komt.

Daum over Björn Vleminckx en Joseph Akpala

“Ik vind dat Joseph Akpala onderschat wordt. Maar hij moet gevoed worden vanaf de flanken. Dat is ook het probleem van Vleminckx, die leeft van het vleugelspel. Ga maar na hoe hij zijn goals in Nederland maakte: allemaal ballen vanaf de flanken. En dat zie je bij ons niet. Zeker niet sinds Dirar is vertrokken.”

“Vleminckx komt in de huidige manier van voetballen niet aan zijn trekken. Hij is iemand voor de box. Daarom speelt Akpala. Die kan de bal bijhouden en de anderen laten aansluiten en meetrekken. Maar het gaat dus te vaak door het midden. Veel liever zou ik openingen zien langs de zijkanten.”

Daum over Vadis Odjidja

“Vadis kan samen met Zimling als verdedigend duo op het middenveld functioneren, op voorwaarde dat je hem een aantal inzichten bijbrengt. Belangrijk is dat je Vadis spreekt over zijn verdedigende houding, hij speelt graag naar voren, maar als je met twee defensieve middenvelders naast elkaar opereert, heb je altijd iemand nodig die het centrum afsluit.”

“Dat betekent: hij moet defensieve arbeid verrichten en niet altijd naar voren willen gaan. Ook dat maakt deel uit van een bepaald proces. Ik zeg altijd: je mag de term offensief voetbal niet verwarren met open voetbal.”

Daum over Lior Refaelov en Víctor Vázquez

“Toen ik Vázquez in het begin zag, vroeg ik me af wat die hier eigenlijk kwam doen. En Refaelov lag meer op de grond dan dat hij rechtstond. Vázquez benut nog veel te weinig zijn kwaliteiten als afmaker. Hij is een strateeg die zeer goed de bal kan verdelen, je ziet dat hij uit de school van Barcelona komt, maar hij moet nog meer in de zestien meter opduiken, daar waar het pijn doet. Hij mag zich niet alleen in een voorbereidende rol zien. En Refaelov moet nog meer op het juiste moment de bal afspelen, in plaats van een dribbel te veel te maken.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content