Chinese Super League voor dummies: welke clubs doen mee voor de titel?

© Belga Image

Na een zevenjarige dominantie tussen 2011 en 2017 van Evergrande kon Shanghai SIPG vorig seizoen zijn eerste titel pakken in de hoogste klasse. Deel 2 van onze reeks over de Chinese Super League.

Shanghai SIPG was de afgelopen seizoenen groeiende in de competitie. Hun eindoverwinning sprak dan ook niet zo heel erg tot de verbeelding. Evergrande haalde daarom sterspeler Paulinho terug van Barcelona. Die had het jaar voordien nog maar net de omgekeerde beweging gemaakt.

Daarnaast haalden ze tijdens de zomer ook zijn landgenoot Talisca binnen. De aanvallende middenvelder acteerde nog in 18 wedstrijden voor de club waarin hij zorgde voor 16 doelpunten en 4 assists. Fraaie cijfers na een halfjaar China.

Het nieuwe seizoen lijkt dan ook uit te draaien op een herhaling van de clash tussen beide teams. De afgelopen jaren presteerden ze het meest constant en in de winter bleef de basisstructuur van hun selectie behouden. Ze eindigden de vorige jaargang allebei met een doelsaldo van +40, ruim boven de rest van de liga.

Voor de internationale voetbalfan blijft het bij Shanghai vooral uitkijken naar Brazilianen Hulk en Oscar. De eerste werkte zich al op tot kapitein van de ploeg, terwijl de ander als metronoom het team bijna eigenhandig overeind houdt.

Alle hoop op Fellaini

Daaronder zal Shandong Luneng zich proberen tussen het duo te wringen. Het overtuigde Marouane Fellaini om na tien jaar Premier League zijn unieke profiel te gaan gebruiken in de Chinese Super League. Met ex-Feyenoord- en -Southamptonspits Graziano Pellè aan zijn zijde lijkt het gevaar van de nummer drie uit 2018 vooral via stilstaande fases en lange ballen te komen.

Na de Chinese FA Cup vorig seizoen hopen de supporters van Beijing Sinobo Guoan dat hun ploeg ook in de competitie nog eens met de overwinning kan gaan lopen. Met het grootste stadion van het land (ruim 66.000 zitjes) wachten ze daar al bijna tien jaar op een titel. Stanley Menzo, de oud-speler en -trainer van Lierse, coacht daar overigens het reserve-elftal.

Daaronder speelt een allegaartje van middenmoters die soms eens komen piepen bovenaan het klassement. Het rijke Jiangsu Suning probeert de aansluiting te maken met de top maar blijft wat trappelen in de subtop. Binnenskamers liepen de zenuwen er daar nog hoog op en werd sterspeler Ramires (ex-Chelsea) in het midden van het seizoen naar de B-kern verwezen. Tijdens de winter vertrok hij verrassend genoeg niet, waardoor de club hem een tweede kans gaf. Benieuwd of ze in 2019 eindelijk hun droom kunnen waarmaken in de CSL.

Yannick Carrasco verzekerde zich met zijn ploeg Dalian Yifang maar net van het behoud en in de wintermercato kreeg hij het gezelschap van Napolivedette Marek Hamsik. De vraag blijft of de club nu, na het opstappen van Bernd Schuster (ex-Real Madrid), eindelijk kan presteren.

Wie we niet meer gaan terugzien in 2019 in de eerste klasse zijn Guizhou Hengfeng en Changchun Yatai. Vorige week nog trok Richairo Zivkovic van Oostende naar die laatste club in de hoop hen meteen terug naar de hoogste afdeling te brengen.

Cruijff in niemandsland

Het noorden van China levert de meeste ploegen af in de Super League. Met vijf liggen ze daar op een spreekwoordelijke zakdoek. Dat levert natuurlijk ook verschillende derby’s op. De strijd om de steden Beijing en Tianjin zorgt al jaren voor spektakel met daartussen ook Hebei China Fortune. Daarnaast mag Mousa Dembélé (Guanzhou R&F) zich warm maken voor de eerste Kantonderby tegen de buren van Evergrande.

Het meest oostelijke team is het Chongqing Dangdai Lifan van coach Jordi Cruijff. Volledig in niemandsland redden ze het vorig jaar maar ternauwernood door beter te presteren in onderlinge duels. Waarschijnlijk zal het in 2019 ook vechten worden voor het behoud, vooral tegen promovendi Wuhan Zall en Shenzhen FC.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content