Chelsea schakelt Real Madrid uit en speelt finale Champions League tegen Manchester City

© Belga

Chelsea heeft zich ten koste van Real Madrid geplaatst voor de finale van de Champions League. De Blues haalden het met 2-0 op Stamford Bridge, nadat de heenmatch in Madrid op 1-1 was geëindigd. In een Engelse finale, de derde ooit, neemt Chelsea het op tegen het Manchester City van Kevin De Bruyne.

Timo Werner en Mason Mount maakten de doelpunten voor Chelsea.

Courtois en Hazard aan aftrap

Thibaut Courtois en Eden Hazard stonden aan de aftrap bij hun terugkeer naar Stamford Bridge, waar ze jaren speelden voor ze de overstap naar Real Madrid maakten. Real-coach Zinédine Zidane dropte verder ook Sergio Ramos in de basiself. De aanvoerder, hersteld van een kuitblessure en een coronabesmetting, stond voor het eerst sinds midden maart op het veld. Bij Chelsea kreeg Kai Havertz de voorkeur op Christian Pulisic, nochtans trefzeker in de heenmatch.

Courtois was wakker in het eerste kwartier bij een afstandsschot van Rüdiger en een gevaarlijke voorzet van Mason Mount. Even later was de Rode Duivel geklopt, maar het doelpunt van Werner werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. In de 28e minuut was het dan toch prijs. Na een gevaarlijk schot van Benzema, gered door Mendy, stiftte Havertz aan de overzijde de bal tegen de lat. Werner kon in de herneming het leer eenvoudig tegen de netten knikken. De Koninklijke reageerde via de onvermijdelijke Benzema, die Mendy met een kopbal onder de lat tot een kattensprong dwong.

De Blues waren vlak na de pauze dicht bij de 2-0, de kopbal van Havertz spatte uiteen op de lat. Even later mikte Mount van dichtbij over en hield Courtois Havertz met een voetveeg van een doelpunt. De Rode Duivel kreeg nadien hulp van Valverde om Kanté het scoren te beletten. Tussendoor probeerde Hazard het met een trap vanuit een scherpe hoek, maar Mendy was bij de pinken. Doordat Chelsea verzuimde het nekschot te geven, bleven de Madrilenen in de running. In de 85e minuut haalde Mount dan toch de trekker over. Pulisic schotelde de middenvelder de 2-0 voor, de 22-jarige Engelsman bleef koelbloedig.

Courtois erkende dat zijn ex-club veel kansen had. ‘Chelsea heeft een goede organisatie, ze verdedigen goed’, zei de Rode Duivel bij RMC Sport. ‘We hadden een goede kans via Karim Benzema, maar hun doelman pakte uit met een goede save. In de tweede helft hadden ze veel kansen. Het is jammer dat we niet naar Istanboel (waar op 29 mei de finale plaatsvindt, nvdr.) gaan, maar we gaan proberen dit seizoen goed af te sluiten en sterker terug te keren volgend jaar. Het is jammer dat we niet meer spelers voorin kregen, toen ze met 1-0 leidden, om zo op zoek te gaan naar een goal’, besloot Courtois, die met enkele puike reddingen een zwaardere nederlaag voorkwam.

Derde finale voor Chelsea, tweede op rij voor Tuchel

Chelsea staat zo voor de derde keer in de finale van de Champions League. In 2012 pakten de Blues de eindzege in het kampioenenbal na een strafschoppenreeks tegen Bayern München. In 2008 gingen ze in de eindstrijd onderuit tegen Manchester United, ook na penalty’s.

Chelsea-coach Thomas Tuchel bereikt voor het tweede jaar op rij de finale. Vorig jaar verloor de Duitser daarin met PSG van Bayern München. ‘De eerste helft hadden we het moeilijk, want Real had veel balbezit, en er waren veel positiewissels bij hen’, aldus Tuchel. ‘Maar telkens toen we de bal recupereerden, hadden we een grote kans. In de tweede helft waren we heel sterk en hebben we veel zuivere kansen gecreëerd. Ook al was het moeilijk om te scoren. Ik moet mijn team feliciteren, ze bleven geconcentreerd. Hun mentaliteit was uitzonderlijk.’

Real Madrid-coach Zinédine Zidane was eerlijk in zijn analyse na de uitschakeling. ‘We kunnen wel zeggen dat Chelsea de overwinning verdiende’, zei de Fransman. Zidane maakte zijn spelers, die in aanvallend opzicht machteloos oogden, geen verwijten. ‘We vochten en probeerden het, maar het zat er niet. Chelsea gaat terecht naar de finale.’

Twee Engelse teams in finale

Het is al de achtste keer dat twee teams uit hetzelfde land in de finale van de Champions League staan. De laatste keer gebeurde dat in 2019, toen Liverpool Tottenham Hotspur met 2-0 versloeg. Voor de derde keer is de CL-finale helemaal Engels, na eerder ook Manchester United-Chelsea (2008).

Dinsdag plaatste Manchester City zich voor het eerst voor de finale van het kampioenenbal, die op 29 mei voorzien is in het Turkse Istanboel. Dankzij twee doelpunten van Riyad Mahrez won het team van Pep Guardiola met 2-0 van Paris Saint-Germain, dat de heenmatch al met 1-2 had verloren.

Partner Content