Champions en Europa League: eerste dubbele Engelse finale in de maak?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Liverpool en Tottenham spelen op 1 juni in Madrid de finale van de Champions League, vanavond starten Chelsea en Arsenal als favoriet in de terugwedstrijden van de halve finales van de Europa League. Krijgen we voor het eerst in de geschiedenis een dubbele Engelse finale?

De Champions League krijgt voor het eerst sinds het seizoen 2007-2008 een Engelse finale, toen won Manchester United in Moskou na strafschoppen van Chelsea.

Nu gaat de finale op 1 juni in Madrid tussen FC Liverpool, dat dinsdag Barcelona uitschakelde na een onwaarschijnlijke comeback en voor het tweede jaar op rij de finale bereikt, en Tottenham. De Spurs hielden dankzij een doelpunt in de allerlaatste seconden van de blessuretijd het verbazende Ajax uit de eindstrijd.

Europa League

Ook de Europa League kan straks een Engels onderonsje in de finale krijgen. De Londense clubs Chelsea en Arsenal behaalden in hun heenduel een gunstige uitgangspositie tegen respectievelijk Frankfurt en Valencia. Eden Hazard en co namen uit de heenmatch in Frankfurt een 1-1 gelijkspel mee en spelen vanavond thuis. The Gunners verdedigen in Valencia een 3-1 voorsprong uit de heenmatch (zie ook kader onderaan).

In de Europa League (en zijn voorganger UEFA Cup) moet er voor de vorige Engelse finale teruggegaan worden tot de eerste editie in 1972. Toen won Tottenham – over twee wedstrijden – van Wolverhampton Wanderers. Dat beide Europese competities in hetzelfde seizoen een Engelse finale krijgen, is nog nooit gebeurd.

De macht van het geld

Een verrassing is die hoogconjunctuur van Engeland natuurlijk niet: de Premier League is al jaren de competitie waar mondiaal gezien de meeste media-aandacht naartoe gaat en waar bijgevolg de hoogste budgetten circuleren en de hoogste lonen betaald worden.

Het is de logica van het geld. In de top tien van de rijkste clubs volgens de laatste editie van de MoneyLeague van Deloitte prijkten maar liefst zes Engelse ploegen: Manchester United (3e), Manchester City (5e), Liverpool (7e), Chelsea (8e), Arsenal (9e) en Tottenham (10e).

Prijzen

Toch staat een en ander in schril contrast met de magere periode van enkele jaren geleden. In het seizoen 2014-2015 hadden de Engelsen zelfs geen enkele club meer in competitie in de kwartfinales van zowel de Europa als de Champions League. In de twee seizoenen daarna was dat telkens één club in de EL en één in de CL.

Een ding is zeker: dit seizoen komt de Champions League-trofee terug naar Engeland, en dat is al geleden van Chelsea in 2012 – de enige keer trouwens in de laatste tien jaar. De Europa League ging in de laatste tien jaar ‘slechts’ twee keer naar een Engelse club: Chelsea in 2013 en Manchester United in 2017.

Laatste kans

Zowel Chelsea als Arsenal krijgt in de Europa League de laatste kans dit seizoen om hun prijzenkast te vullen. Chelsea speelde in Engeland in de titelstrijd nooit een rol van betekenis. Eden Hazard en co zullen de Premier League eindigen als derde of vierde, op meer dan twintig punten van de top twee (Manchester City en Liverpool). In de FA Cup verloren de Blues in de vijfde ronde, terwijl in de finale van de League Cup Manchester City na strafschoppen won. Chelsea is dankzij haar topviernotering in de Premier League wel al zeker van een bijhorend ticket voor de groepsfase van de Champions League volgend seizoen.

Dat laatste geldt niet voor Arsenal. De Gunners, die in de bekercompetities in eigen land snel werden uitgeschakeld, zullen de Premier League eindigen als vijfde of zesde en komen zo volgend seizoen opnieuw terecht in de Europa League. De enige mogelijkheid voor het team van coach Unai Emery om dit doemscenario te vermijden is eindwinst in de Europa League.

Arsenal kan immers ook niet profiteren van Europa League-winst van Chelsea. Bij een eindzege van de Blues, die via de competitie al zeker zijn van CL-deelname, komt er geen extra Engels ticket vrij voor het kampioenenbal. Dat extra deelnamebewijs voor de groepsfase van de Champions League zal in dat geval gaan naar het team dat als derde eindigt in de competitie van het als vijfde gerangschikt land – Frankrijk – in de UEFA-ranking. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content