Brussel wordt gaststad voor Euro 2020

© Belga Image

Brussel is verkozen tot een van de dertien speelsteden van het Europees kampioenschap voetbal in 2020. Onze hoofdstad krijgt drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Dat is bekendgemaakt op de ‘Euro 2020 Hosts Announcement Ceremony’ in het Espace Hippomène in het Zwitserse Genève. Het is nog niet duidelijk of daar ook de openingsmatch bijkomt.

13 landen

Om de 60e verjaardag van het toernooi te vieren, zal het EK voetbal in 2020 in 13 verschillende landen worden georganiseerd, een idee van UEFA-voorzitter Michel Platini.

België stelde zich kandidaat met hoofdstad Brussel, waar een nieuw stadion op parking C van de Heizel moet komen. Het heeft een beoogde capaciteit van 62.613 toeschouwers en naast de Rode Duivels zou ook RSC Anderlecht er kunnen gaan spelen.

Finale in Londen

Er waren 13 pakketten: 12 standaard-pakketten en een pakket voor de halve finales en de finale. Enkel Engeland (Wembley, Londen) en Duitsland (München) waren kandidaat voor dit laatste pakket. Uiteindelijk haalde Londen het. München mag, net als Rome, Sint-Petersburg en Bakoe, wel een kwartfinale organiseren.

De acht steden die naast Brussel elk drie groepswedstrijden en een achtste finale mogen organiseren zijn Kopenhagen (Denemarken), Boekarest (Roemenië), Amsterdam (Nederland), Dublin (Ierland), Bilbao (Spanje), Boedapest (Hongarije) en Glasgow (Schotland).

Skopje (Macedonië), Minsk (Wit-Rusland), Sofia (Bulgarije), Jeruzalem (Israel), Cardiff (Wales) en Stockholm (Zweden) vielen uit de boot.

Trotse bond

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker is in zijn nopjes dat het EK voetbal na 20 jaar nog eens in België gespeeld wordt. ‘Ik ben zeer fier’, aldus De Keersmaecker. ‘Aanvankelijk waren er 49 kandidaten, waarvan UEFA er uiteindelijk 13 weerhouden heeft. Met Brussel als gaststad mogen wij fier zijn dat een groot toernooi opnieuw in ons land plaatsvindt’.

Ook Michel D’Hooghe, erevoorzitter van de KBVB en lid van het Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond FIFA, is tevreden. ‘Na EURO 2000 en onze kandidatuur voor het wereldkampioenschap voetbal 2018-2022 ben ik fier dat wij als België eindelijk terug meedoen in de organisatie van een groot toernooi. Met een vijfde plaats op de FIFA-ranglijst behoren onze Rode Duivels vandaag bovendien tot de absolute wereldtop’.

De openingsmatch

Brussels schepen van Sport en verantwoordelijk voor de Belgische kandidatuur, Alain Courtois, is bijzonder opgetogen met de komst van het EK naar Brussel. “Ik zal niet verhullen dat ik de laatste uren zenuwachtig was, omdat de buit nog niet volledig binnen was. Ondertussen zitten we wel op koers voor de organisatie van de openingsmatch”, aldus Courtois.

Hij vindt het geen ramp dat België geen kwartfinale krijgt, want dat opent volgens hem deuren voor de toewijzing van de openingsmatch. Hij is er van overtuigd dat Brussel recht heeft op die match omdat de hoofdstad de nodige ervaring heeft in het organiseren van grote competities.

Brussel zal moeten opbotsen tegen Kopenhagen, Boekarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Boedapest en Glasgow.

Veel zal afhangen van het nieuwe stadion dat op de huidige parking C wordt gebouwd. Het consortium dat de constructie voor zijn rekening mag nemen wordt voor het einde van het jaar gekozen door een jury die is samengesteld uit de stad, het gewest en de voetbalbond.(Belga/KVDA, NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content