Brussel wil openingswedstrijd van Euro 2020

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Brussel officieel kandidaat gesteld als een van de speelsteden van het EK voetbal van 2020.

De Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Brussel officieel kandidaat gesteld als een van de speelsteden van het EK voetbal van 2020. De KBVB hoopt vier wedstrijden te mogen organiseren, waaronder de openingswedstrijd van het toernooi.

De kandidatuur kwam tot stand met de ondersteuning van de federale, Brusselse, Vlaamse en Waalse regering en van de Duitstalige Gemeenschap. Op de persconferentie waren naast voorzitter François De Keersmaecker en CEO Steven Martens van de KBVB ook premier Elio Di Rupo, Vlaams minister-president Kris Peeters, Brussels minister-president Rudi Vervoort, Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel, Brussels burgemeester Yvan Mayeur en Brussels schepen van Sport Alain Courtois aanwezig.

13 landen

Euro 2020 wordt in 13 stadions in 13 steden in 13 verschillende landen gespeeld, een idee van UEFA-voorzitter Michel Platini.

Om te voldoen aan de vereisten van de UEFA moet een kandidaat-organisator beschikken over een modern stadion dat plaats biedt aan minstens 30.000 toeschouwers. België zal een nieuw stadion bouwen op parking C van de Heizel.

Openingswedstrijd

De Keersmaecker hoopt dat ons land vier wedstrijden mag organiseren. ‘Het is onze bedoeling om de openingswedstrijd binnen te halen,’ zei hij.

‘Ik ben heel blij dat alle verschillende bestuursniveaus op dezelfde lijn zitten’, stelde Martens. ‘Dit project is bijzonder belangrijk voor het Belgische voetbal in zijn geheel. Bij de UEFA moeten we nu goed lobbyen om onze kandidatuur te verzilveren. Onze connecties daar kunnen helpen, net als de prestaties van de Rode Duivels. Ook Brussel als hoofdstad van Europa is een troef. Daarnaast is onze hoofdstad goed bereikbaar vanuit heel Europa. Ons bidbook is zeer concreet. Zo zijn er onder meer engagementen van de verschillende overheden inzake mobiliteit, veiligheid en promotie. De tijdlijn is relatief strak, maar niet onhaalbaar.’

Stadiondossier

Courtois sprak van een ‘historische dag’. Volgens hem is het ondenkbaar dat Brussel als Europese hoofdstad geen speelstad zal zijn op het EK 2020. Het stadiondossier vormt volgens hem geen probleem.

‘Op 2 april zijn we van start gegaan met de marktbevraging, die nog loopt tot 12 mei. Tot nu toe hebben al negen kandidaat-bouwheren hun dossier binnengebracht. Tegen 12 mei verwacht ik dat er nog enkele kandidaten zullen bijkomen. Daarna zal een jury zich over de kandidaturen uitspreken.’

Wie er in het nieuwe stadion zal spelen? Martens: ‘Uiteraard zijn de Rode Duivels betrokken in het businessplan. Maar daarnaast moet ook een Brusselse ploeg in het stadion aantreden, dat lijkt me duidelijk. Anderlecht was geen betrokken partij bij de totstandkoming van het bidbook, maar die club is er zich goed van bewust dat er een opportuniteit is’.

Deadline

Komende vrijdag moet elke kandidaat-organisator zijn definitieve dossier ingediend hebben bij de UEFA. Gisteren stelde ook Amsterdam zich al kandidaat.

Op 19 september maakt de UEFA vervolgens bekend welke steden in 2020 het EK zullen organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content