Browaeys: ‘Er is sprake van een Belgische identiteit’

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bob Browaeys, sporttechnisch coördinator van de KBVB, was onlangs te gast in het National Football Centre van Engeland, waar ze bijzonder geïnteresseerd zijn in het Belgische opleidingsmodel.

“Ik had het verhaal al eens eerder gebracht in Split, voor alle trainersverenigingen in Europa,” legt Bob Browaeys uit in Sport/Voetbalmagazine, “en de Engelse League Managers Association wilde het ook horen. Een hele eer, maar tegelijk ook heel moeilijk als verhaal.”

“We hebben een veelbelovende generatie, maar nog geen resultaten”, gaat de verantwoordelijke voor de trainersschool daar dieper op in. “Ik denk dat we de omslag in 1999 hebben gemaakt, en daarvan nu oogsten. De focus ligt op dominantie, hoge pressing, aantrekkelijkheid en hoge balcirculatie. Ook de combinatie met de topsportschool, met de begeleiding vanuit de KBVB, met het kiezen voor één lijn bij de nationale jeugdploegen. Iedereen speelde toen 4-4-2, wij kozen voor 4-3-3.”

“Er is volgens mij sprake van een Belgische identiteit, met aandacht voor opbouw van achteruit. Met de U17 verloren we onlangs van Spanje, maar voor het eerst kreeg ik na de match lof van de Spaanse bondscoach. Wij waren de betere in het voetbal.”

“De migranten breken door, en, nog een groot voordeel: ons land is klein. Je hebt procentueel minder talent, maar de kans op detectie is véél groter dan in de grote landen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content