Blatter en Platini vrijgesproken in corruptiezaak

© Belga Image

De correctionele rechtbank van het Zwitserse Bellinzona heeft voormalige voetbaltopmannen Sepp Blatter en Michel Platini vrijdagochtend vrijgesproken in de fraudezaak waar de twee in terecht stonden.

De intussen 86-jarige Blatter en de negentien jaar jongere Platini, de voormalige voorzitters van respectievelijk de Wereldvoetbalbond FIFA en de Europese Voetbalconfederatie UEFA, stonden in het proces in Bellinzona, dat op 8 juni begon, terecht voor een verdachte transactie uit 2011. Platini ontving toen een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro van de Wereldvoetbalbond, bijna negen jaar na zijn werk als adviseur tussen 1998 en 2002.

Volgens de Zwitserse aanklager ging dat om ‘fraude, mogelijke verduistering of ondeugdelijk beheer van een onderneming, alsmede valsheid in geschrifte’. De maximumstraf binnen het Zwitserse gerecht voor zulke feiten is vijf jaar. Volgens Blatter had de Fransman recht op dat bedrag vanwege verschillende werkzaamheden die hij zou hebben verricht. Het huidige FIFA-bestuur eist intussen de terugbetaling van het bedrag dat hem destijds frauduleus zou zijn overgemaakt.

De rechtbank volgde dus niet de vorderingen van het parket, dat voor beide mannen minstens een jaar en acht maanden cel met uitstel had gevraagd. FIFA schorste Blatter wel al in 2015 vanwege de dubieuze betaling aan Platini, die in 2016 zelf aftrad als voorzitter van UEFA. De zaak kwam aan het licht in de herfst van 2015 bij de uitbraak van het FIFA-schandaal.

Platini en Blatter waren vrijdagochtend aanwezig in de Zwitserse rechtbank en luisterden dus terwijl het vonnnis werd voorgelezen. De rechtbank stelde vast dat er twijfel – ‘geen met aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ – was vastgesteld en oordeelde dus in het voordeel van de verdachte.

Na de uitspraak verspreidde voormalig UEFA-voorzitter Platini via zijn advocaat een bericht aan de pers: ‘In deze vreselijke zaak zijn er schuldigen die niet in het proces verschenen zijn. Hen garandeer ik: ‘we zullen elkaar weerzien.’ Hij gaf nog aan niet te zullen ‘ophouden en tot het einde op zoek te gaan naar de waarheid’. Over de uitspraak gaf Platini nog mee: ‘Ik heb het keer op keer gezegd: mijn strijd is er één tegen onrechtvaardigheid. Na zeven jaar van leugens en manipulatie is gerechtigheid geschied.’

Partner Content