Blanc: ‘Ik kon niet om Ribéry heen’

© IMAGEGLOBE

Frankrijk heeft na een mislukt WK in 2010 iets recht te zetten en geldt op het komende EK als een van de outsiders. Sport/Voetbalmagazine had een exclusief gesprek met Laurent Blanc, de bondscoach van de Fransen. Enkele opmerkelijke passages.

Laurent Blanc…

…over de successen die hij als speler van de Franse nationale ploeg behaalde:

“We moeten stoppen in het verleden te leven. Ja, de periode 1998-2000 was fantastisch – qua resultaat kon het zelfs niet beter – en ook het behalen van de WK-finale in 2006 was geweldig, maar je mag niet vergeten dat we toen een zekere Zinédine Zidane in onze rangen hadden. Nu hebben we een team met jonge talentvolle spelers, maar talent alleen volstaat niet om een hecht team te smeden. Het is aan mij en mijn technische staf om het evenwicht tussen talent en teamspirit te vinden.”

…over de kansen van Frankrijk op het EK in Polen en Oekraïne:

“Ik zeg dat Frankrijk niet het team is dat op het EK kan aankomen met het idee ‘we winnen dat hier wel snel’. Dat kunnen alleen Duitsland, Nederland en Spanje. Wij zijn een van de vele teams die na een goede poulefase misschien wel kans maken op de titel.”

…over Karim Benzema:

“Hij maakte een min of meer blessurevrij seizoen door en heeft geleerd wat hij moet doen om op het allerhoogste niveau zijn talent te kunnen benutten. Hij weet nu dat hij goed moet samenspelen met zijn ploegmaats en dat heeft hij dit seizoen bij Real Madrid perfect gedaan.”

…over Franck Ribéry:

“Bij Bayern kan hij vrijuit spelen omdat hij daar het volste vertrouwen van de hele club krijgt en omdat hij zich op zijn gemak voelt in de Duitse competitie. Bij de nationale ploeg voelt hij sinds 2010 evenwel de enorme druk die er op zijn schouders rust zodra hij dat blauwe shirt aantrekt. Wij moeten hem helpen met het verwerken van die druk zodat hij in alle rust zijn talent ook bij Les Bleus tentoon kan spreiden.

“Franck is geen moeilijke jongen. Hij is soms wat impulsief, maar dat maakt hem niet onhandelbaar. Voor mij was het simpel: Ribéry is een van de weinige spelers die een basisplaats bij een topclub heeft, dus ik kon simpelweg niet om hem heen.” (TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content