Betiscoach Setién (59): eindelijk waardering

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vorig seizoen was Las Palmas een revelatie in La Liga, dit jaar is dat Real Betis Balompié. Architect van beide teams: Quique Setién, die inmiddels bijna zestig is en eindelijk erkenning krijgt.

Je hoeft niet jong te zijn om hip te zijn als trainer. Neem nu Quique Setién, die in september zestig wordt. Voor velen was Las Palmas vorig seizoen een van de revelaties in La Liga. Setién zat daar voor veel tussen. Als gewezen middenvelder van Santander en Atlético Madrid was hij een grote fan van Johan Cruijff, hij heeft altijd betreurd nooit onder of met de ‘Catalaanse Hollander’ te hebben gewerkt. Daarvoor was hij ook net niet goed genoeg. Setién, geboren en getogen in Santander, was ooit wel lid van de Spaanse nationale ploeg, maar kwam bijvoorbeeld in Mexico tijdens het WK geen seconde van de bank.

Ook met zijn trainerscarrière was het lang ‘net niet’. Leuk in de lagere regionen, één wedstrijd zelfs bondscoach van Equatoriaal Guinea – ze zouden hem bellen als er een tweede kwam, hij wacht nog. Nooit in de Spaanse top, tot vorig seizoen. De voorstanders van zijn stijl noemden hem een positivo, die ging voor ‘voetbal’. De tegenstanders vonden zijn spel te balverliefd, eerder mooi dan efficiënt. Tot hij lof kreeg met Las Palmas en nadien, in het vervolg van de competitie, kritiek van zijn bestuur, dat hem een moeilijk man vond. Te principieel. Waarop hij vertrok.

En zie: dit seizoen knoeit Las Palmas zich weer in (hoge) degradatienood, terwijl Real Betis zich – vorige week en op zijn minst een week lang – de beste ploeg van Sevilla mag noemen. Het stond zelfs even zesde, op een Europese positie. Betis won al bij Real én won begin januari de derby bij FC Sevilla met 3-5. Op de voorlaatste speeldag is er de revanche. Met als inzet een Europees ticket?

Het recept is een beproefd: verzorgd voetbal. Van achteren uit opbouwen en met ééntijdsvoetbal naar de overkant, waarbij de verdedigende middenvelder tussen de backs schuift in de opbouw en de flanken hoog staan. Veel goals, maar ook veel tegengoals, want op de counter zijn ze kwetsbaar. Maar bijsturen à la DiegoSimeone? Neen, hij valt nog liever dood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content