Jacques Sys

België – Saudi-Arabië in 1994: ‘Als een geslagen hond slofte Marc Wilmots naar de dug-out’

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Dinsdag spelen de Rode Duivels tegen Saudi-Arabië. Nare herinneringen komen bij deze wedstrijd boven.

Het was tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten. De Rode Duivels zouden tot de achtste finales doordringen en op Ierland botsen. Daarvoor moest alleen de laatste groepsmatch, tegen Saudi-Arabië, worden gewonnen. Maar deze in de bakoven van Washington gespeelde wedstrijd groeide uit tot een tragedie. Voor de ploeg, maar vooral voor Marc Wilmots die voor het eerst tijdens dit toernooi aan de aftrap verscheen nadat hij in de voorgaande partijen, tegen Marokko en Nederland, aan de bank gekluisterd bleef.

Nu werd de spits door bondscoach Paul Van Himst beloond voor zijn inzet en verbetenheid op training. Wilmots wrong drie levensgrote kansen de nek om, de ene al wat knulliger dan de andere. Na 54 minuten, op het moment dat de meegereisde Belgische supporters al een hele tijd om Josip Weber schreeuwden, werd Wilmots uit zijn lijden bevrijd. Als een geslagen hond slofte hij naar de dug-out. Het fluitconcert van het publiek ervaarde hij als een vernedering. Ook al wist hij dat hij kansen had gemist die hij er anders met zijn ogen dicht induwde. Nog maar eens werd het beeld geschetst van een technisch te beperkte voetballer die zijn manco aan klasse probeert te compenseren door kracht en ijver.

Vreemde taferelen spelen zich na deze wedstrijd af in het vliegtuig dat de Rode Duivels naar het basiskamp in Daytona Beach, in Florida, brengt. Journalisten laveren door de smalle gang op zoek naar spelers, de piloot vraagt op een gegeven moment aan iedereen om weer te gaan zitten omdat het gewicht niet langer goed is verdeeld en dit tot turbulentie leidt. Maar de paniekerige oproep blijkt nauwelijks te helpen, het persleger snakt naar een quote na deze wanprestatie.

Uiteindelijk speelde België na de 1-0-nederlaag tegen de Saudi’s niet tegen Ierland in de achtste finale maar tegen Duitsland. Het verliest met 3-2 en voelt zich bekocht nadat voor een fout op Josip Weber in de zestien meter geen strafschop werd gefloten. Van de genaturaliseerde spits werd op dit WK veel verwacht maar hij viel vooral op door de talrijke klaagzangen die hij tijdens dit toernooi, al dan niet in besloten kring, ten gehore gaf. Weber zat zich zo mentaal op te laden dat dit negatief werkte. De Duitsers waren in die partij een paar klassen sterker, al raakte dat ondergesneeuwd door de niet gefloten strafschop.

Zo kwam er na drie weken een einde aan het Amerikaans avontuur. En Marc Wilmots? Die kondigde na het WK het einde van zijn carrière als international aan. Goed anderhalf jaar later, na het ontslag van Paul Van Himst die de Rode Duivels niet had kunnen kwalificeren voor het EK 1996, stelde hij zich weer beschikbaar.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content