Beerschot laat spelers weer wachten op loon

© BELGA

Play-off 3 begint zaterdag onder een slecht gesternte voor de club van voorzitter Patrick Vanoppen.

Play-off 3 begint zaterdag onder een slecht gesternte voor de club van voorzitter Patrick Vanoppen. De spelers van Beerschot hebben hun loon van februari nog niet gekregen. Normaliter had dat intussen al op hun rekening moeten staan. “Dat klopt”, zegt Dirk De Vos, nationaal verantwoordelijke van de spelersvakbond Sporta. “Drie à vier spelers hebben mij dat gemeld.”

Ook eerder dit seizoen en vorig seizoen moesten de Beerschotspelers al af en toe wachten op hun centen. Beerschot kampt met financiële problemen. Volgens zijn eind vorig jaar goedgekeurde jaarrekening is er bij de club een schuldenberg van 17,2 miljoen euro.

Op 11 maart diende Beerschot bij de Antwerpse rechtbank van koophandel een verzoek in tot gerechtelijke reorganisatie in het kader van de wet continuïteit ondernemingen. Daarmee probeert voorzitter Patrick Vanoppen zich te beschermen tegen de schuldeisers van de club. Wordt het verzoek van Beerschot ingewilligd, dan kunnen die schuldeisers gedurende beperkte tijd geen uitvoerende beslagen leggen bij de club. Woensdag, 27 maart, buigt de Antwerpse rechtbank van koophandel zich over de zaak.

“Beerschot wil via de wet continuïteit ondernemingen eerst een minnelijk akkoord proberen te zoeken met zijn schuldeisers”, zegt André Buysse, persmagistraat bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen. De Vos vult aan: “Uiteindelijk is het niet onmogelijk dat de spelers het geld dat ze tegoed hebben pas een hele poos later zullen krijgen. Het is zelfs mogelijk dat de spelers later niet alles krijgen waar ze nu recht op hebben, als dat zo beslist wordt door een meerderheid van de schuldeisers die ook een meerderheid vertegenwoordigen van de totale schuld.” Buysse bevestigt: “Bij elke reorganisatie gebeurt het dat bepaalde schuldeisers in de minderheid gesteld worden en verplicht worden zich aan te sluiten bij een plan dat hen benadeelt. Dat is geen vergezocht scenario.”

In deze context moeten de spelers van Beerschot vanaf zaterdag, 30 maart, een degradatie proberen af te wenden. Dan begint play-off 3. Een dag eerder moet Beerschot voor de Licentiecommissie verschijnen. Die moet beslissen of de Antwerpse club een licentie krijgt om volgend seizoen in de eerste klasse te spelen.

Ward Callens, perswoordvoerder bij Beerschot, zegt: “Wij geven voorlopig geen commentaar op extrasportieve kwesties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content