Beerschot-coach Marc Brys: ‘Ik gruwel van het play-off 2-scenario’

© belgaimage

Beerschot Wilrijk boekte een hoopgevende 1-0-zege tegen Cercle Brugge. De 55-jarige coach blikt vooruit op de return van zaterdag.

1. Met het vorige (Germinal) Beerschot was je al eens tweemaal trainer in eerste klasse en won je de beker. Wat is het grootste verschil tussen de club van 2003, 2006 en nu?

‘Het meest expliciete is dat het aantal supporters op geen enkel moment veranderde. Met al hun kenmerken: het vurige, cynische, sarcastische, de nood aan academisch voetbal, … Dat bleef allemaal intact. Het beleid bracht er nu wat meer nuchterheid in. Ik vond dat in mijn eerste periode onder Jos Verhaegen ook al sec in die zaken. Alleen werd dat gaandeweg, met andere mensen, wat overgeslagen. Sinds de intrede van Wilrijk keerde die rode draad van realisme terug. Wat het team betreft, kan je moeilijk generaties vergelijken. Maar ik merk wel dat deze ploeg de drive heeft om naar 1A te gaan.’

Ik gruwel van het play-off 2-scenario.

Marc Brys

2. Wat is het verschil tussen de Marc Brys in eerste klasse bij Germinal Beerschot, Exc. Moeskroen, KV Mechelen en de coach van nu?

‘Simpel: ervaring. Door het buitenland kreeg ik toch een andere kijk op dit vak. Ik was vroeger heel obsessief bezig, zeker die eerste periode. Alles trok ik naar me toe, ik wou nagenoeg elk detail beheersen. Nu besef ik hoe versmachtend dat werkt. Bovendien blijft dat iets voor de korte termijn. Qua rendement werkt die aanpak niet het best. Mijn trainingsmethoden en -ideeën bleven dezelfde, maar we volgen de continue evolutie die het voetbal doormaakt. Mijn technische staf, met Issame Charai en Bram Verbist, is nu ook een team. Wij zitten hier vaak samen op bureau van 7 tot 20 uur. Er wordt veel overlegd en nagepraat.’

3. Waarom kan Beerschot Wilrijk, los van zijn twaalfde man, een toegevoegde waarde betekenen voor 1A?

‘Qua uitstraling en cachet blijft deze club nog altijd een heel sexy product. Alleen al daardoor kunnen wij zeker een aanwinst betekenen voor het hoogste niveau. Maar ook door onze manier van voetballen. Niemand zou het hier aanvaarden of appreciëren, mochten we voetballen vanuit een defensieve of afwachtende houding.

‘Als we de titel pakken, worden we geconfronteerd met een periode tot mei zonder competitievoetbal. Een lacune in het systeem. Daar hebben we al een scenario voor uitgedokterd. Ook qua voorbereiding op volgend seizoen werd al een specifiek programma ingebouwd.

4. Speelden jullie nu echt het beste voetbal van 1B?

‘Ik denk het wel. Wij piekten heel doelbewust om die eerste periodetitel te pakken. Dat gebeurde lang met fris en swingend voetbal, we haalden toen een hoog niveau en waren altijd de evenknie van de andere promotiekandidaten. Maar we gingen ook diep voor die prijs en persten de citroen bewust volledig uit. Daarna werden we geconfronteerd met de beperktheid van onze spelerskern en merkte je dat we qua blessures aan een grens zaten. We dienden onze workload wat aan te passen, om uitgeblustheid te vermijden. Maar de motivatie is bij velen groot om het een stapje hoger waar te maken. Hernán Losada en Mohamed Messoudi willen bewijzen dat ze daar te vroeg uit stapten. We hebben talentrijke en hongerige jongens, zoals Alexander Maes en Jan Van den Bergh, en daarnaast ervaren mannen zoals Tom Van Hyfte, Arjan Swinkels en Joren Dom.’

5. Mocht het toch niet lukken straks en je krijgt play-off 2 op je bord, wordt daarmee het enthousiasme van Beerschot Wilrijk dan gebroken? Of zie je jezelf volgend seizoen toch nog wél de stap maken?

‘Ik gruwel van het play-off 2-scenario. Voor de teams die derde of vierde eindigden in 1B is dat een ongelofelijke challenge, maar niet voor ons. Dat dreigt een moeilijk verhaal te worden. Onze focus ligt op promotie. Mocht dat niet lukken, dan zou dat een waanzinnige ontgoocheling zijn. Het wordt sowieso almaar moeilijker om vanuit 1B nog de overstap te maken. Daarom moeten we er nu vol voor gaan en niet denken aan het negatieve. We zijn hoopvol gestemd, maar op onze hoede. De titel zou wel voor een gigantische ontlading kunnen zorgen. Een uniek gegeven, met een grandioos feestje op het Kiel. Ik zal dan heel gelukkig zijn, omdat ik vind dat deze club en groep dat verdienen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content