Bayern-coach Niko Kovac twijfelt niet, maar zit zonder garanties

© BELGAIMAGE

De Kroatische coach is kampioen met Bayern München, kan via bekerwinst tegen RB Leipzig de Duitse dubbel binnenhalen, maar zorgt intern nog altijd niet voor unanimiteit.

‘Ik heb andere informatie en ben er dan ook van overtuigd dat we met elkaar doorgaan’, sprak de geplaagde Niko Kovac (47) na de 5-1-zege op zijn ex-werkgever Eintracht Frankfurt én de kampioenswedstrijd tegenover Sky Deutschland. ‘Jullie mogen van me aannemen dat deze informatie uit eerste hand is. Of de clubleiding dat tegen me zei? Ja, laten we het daarop houden.’ Vermoedelijk wijst de oud-middenvelder daarmee richting voorzitter Uli Hoeness, die altijd zijn vertrouwen uitsprak in de Kroatische ex-international.

Ondanks een overeenkomst tot 2021 was het vooral Karl-Heinz Rummenigge die nooit garanties wou geven aan zijn trainer. Zelfs niet nadat de opvolger van de legendarische Jupp Heynckes een ploeg op het einde van een cyclus toch relanceerde en een achterstand van negen punten achterstand op Borussia Dortmund in de Bundesliga zag ophalen. Vooral de uitschuiver in de achtste finales van de Champions League tegenover Liverpool (0-0, 1-3) zouden fataal kunnen worden voor Kovac. Daar komt nog bij dat ook sportief directeur Hasan Salihamidzic meer vragen heeft dan geruststellende antwoorden.

Mens van vlees en bloed

‘Natuurlijk raakt dit mij’, verwoordde Kovac tijdens de uitreiking van de Duitse kampioenenschaal zijn gevoel en werden zijn ogen vochtig. ‘Ik ben, net als iedereen, een mens van vlees en bloed. Dit komt binnen. Zeker als je al die mensen ziet die blij zijn met wat we deden. Het was geen eenvoudig seizoen, met ongeveer anderhalve maand een dipje. Maar wat het team na al die kritiek realiseerde, dat kan ik alleen maar prijzen. Nooit gaven we op. Het groepsgevoel zat goed. Met zijn allen gingen we er voor.’

Maar volgens de Duitse pers gebeurde al een nieuwe toenadering richting Thomas Tuchel (PSG), hoewel die zijn onmiddellijke toekomst echter in Parijs ziet liggen. Het tekent de precaire situatie van Kovac, die intern nog altijd niet voor unanimiteit zorgt. Een overgroot gedeelte van de selectie klaagt over de trainingsarbeid en het gebrek aan tactische flexibiliteit, ook al slaagde de Kroaat in de overgang op de flanken van Ribéry-Robben naar het duo Coman-Gnabry. Maar Real Madridhuurling James Rodríguez, vorig seizoen de beste speler van de Beierse grootmacht, kon hij – zelfs niet met de steun van zijn broer/rechterhand Robert – niet prikkelen en de afgelopen maanden aanzetten tot het brengen van sportieve meerwaarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content