Barcelona, Real Madrid en Juventus geven Super League niet op

© Getty Images

FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hebben zaterdag in een gezamenlijke mededeling hun intenties verdedigd om, zoals vorige maand bekend werd gemaakt, een Super League op te richten. De drie topclubs halen ook uit naar de ‘bedreigingen’ van de Europese voetbalfederatie UEFA.

Vrijdag raakte bekend dat de drie grootmachten in het Europese voetbal niet akkoord gingen met wat de UEFA herintegratiemaatregelen noemt voor de twaalf clubs die van plan waren een Super League op te richten. Barcelona, Real Madrid en Juventus moeten bijgevolg vervolging door de disciplinaire instanties van de UEFA vrezen.

Twaalf clubs (AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur) maakten in april bekend dat ze op korte termijn een midweekse topcompetitie wilden starten om zo 10 miljard euro te genereren. Ze waren nog op zoek naar drie clubs en wilden jaarlijks vijf ploegen uitnodigen. Maar het plan kreeg meteen heel wat kritiek, ook van de UEFA en FIFA, waardoor de clubs terugkrabbelden en het project werd afgeblazen.

De UEFA liet het hier niet bij en legde de twaalf teams ‘herintegratiemaatregelen’ op, waarmee Barcelona, Real Madrid en Juventus niet akkoord gingen. De overige negen clubs gingen wel akkoord met de voorwaarden. De lijst met sancties is lang: zo zullen zij voor één seizoen vijf procent van hun inkomsten uit Europees voetbal moeten terugstorten aan de UEFA, die het geld vervolgens zal herverdelen. Als een teken van goeie wil moeten zij daarnaast 15 miljoen euro investeren voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in gemeenschappen in heel Europa.

In de mededeling geven Barcelona, Real en Juventus aan dat ze de ‘plicht’ hebben om werk te maken van ‘adequate oplossingen’ voor de ‘duurzaamheid van de hele voetbalfamilie’. Met andere woorden: ze geven de hoop op de oprichting van de Super League niet meteen op. ‘We zijn ons volledig bewust van de veelheid aan reacties op het Super League-initiatief’, klinkt het. ‘We zijn bereid om de voorgestelde aanpak zo nodig te heroverwegen. We zouden echter zeer onverantwoordelijk zijn als we, ons bewust van de behoeften en de crisis in de voetbalsector, deze missie zouden opgeven’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content