Bale in Wales? Waarom Real Madrid de finale van de Champions League wint

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Acht redenen waarom de Koninklijke zaterdag de Beker met de Grote Oren in de lucht zal steken.

Met Juventus en Real Madrid staan zaterdagavond in Cardiff de twee sterkste voetbalteams van het moment tegenover elkaar, een droomfinale voor de Champions League. Een duidelijke favoriet is er niet en in de onderlinge duels op het kampioenenbal is de stand 8-8 en twee draws. Ex-Realcoach Vicente Del Bosque vatte het al mooi samen: ‘Als er één team is dat van Real kan winnen, dan is het Juventus. En als er één team is dat van Juventus kan winnen, dan is het Real’. Daarom ging sportmagazine.be op zoek naar factoren die in het voordeel van Juve dan wel Real kunnen spelen – de ene al meer onderbouwd dan de andere.

Een eigenzinnig lijstje: acht redenen waarom Real Madrid zal winnen.

Lees ook: acht redenen waarom Juventus zal winnen

Real treft altijd raak

De beste verdediging van de Champions League zal nu echt op de proef gesteld worden, door de beste aanval. Real Madrid deed in 12 wedstrijden 32 keer de netten trillen, of 2,6 keer per match. Ter vergelijking: Juventus scoort aan 1,75 keer per match (21 goals in 12 matchen). In alle competities samen, heeft de Spaanse kampioen nu al 64 wedstrijden op rij minstens 1 goal gemaakt.

Ronaldo versus Buffon: 5-0

Als er iemand weet hoe hij Juvekeeper Buffon moet verslaan, dan is het Cristiano Ronaldo. Op clubniveau scoorde de Portugees in elke wedstrijd waarin hij tegenover de Italiaan stond: vijf goals in vier duels. In de groepsfase van de Champions League 2013-2014 verschalkte CR-7 Gigi drie keer (twee keer thuis en één keer uit) en in de halve finales van het seizoen 2014-2015 zowel in Turijn als in Madrid. Bekijk ze alle vijf.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo © Reuters

Op de afspraak

Op de afspraak zijn, daar gaat het om in een finale. Real kan dat als geen ander: van zijn vijf Champions League-finales won het er… vijf. Een schril contrast met Juventus, dat slechts één van zijn vijf CL-finales met winst kon afsluiten, in 1996 na strafschoppen tegen Ajax. In 1997 tegen Dormund, in 1998 tegen Real Madrid, in 2003 tegen AC Milan en in 2015 tegen FC Barcelona faalden de bianconeri. Het palmares van Real oogt zelfs nog indrukwekkender als we Europacup I, de voorganger van de Champions League erbij nemen: daar won het zes van zijn acht finales – alleen van Benfica in 1962 en van Inter in 1964 werd verloren. In totaal dus dertien finales voor de Beker met de Grote Oren, waarvan 11 gewonnen. Ook doet Juventus slechter: één op drie gewonnen Europacup I-finales of in totaal amper 2 op 8.

Alweereal

Real Madrid kan bovendien het eerste team worden dat erin slaagt zijn CL-titel te verlengen, een kans die dé Champions League-club bij uitstek maar al te graag zal willen grijpen. Ook AC Milan, Ajax, Manchester United en Juventus kregen die kans, maar faalden elk. Real won vorig jaar de finale tegen stadsrivaal Atletico na strafschoppen.

Bale in Wales

Een speler die bijzonder gemotiveerd zal zijn, is Gareth Bale. De Welshman kan in Cardiff pas de derde speler worden die de Champions League wint in zijn geboortestad. Slaagden daar eerder in: Nicolas Anelka in Parijs in 2000 met Real Madrid en Angelo Di Livio in Rome in 1996 met Juventus. Rekenen we Europacup I mee, dan horen daar ook Enrique Mateos en Miguel Munoz (1957 in Madrid) en Alex Stepney (1968 in Londen) bij.

Ronaldo (L), Benzema en Bale (R) warmen zich op bij Real Madrid
Ronaldo (L), Benzema en Bale (R) warmen zich op bij Real Madrid© Belga Image

Record-Ronaldo

Ronaldo heeft intussen al wat fabelachtige records achter zijn naam staan en daar kan er zaterdag nog eentje bij komen: de eerste speler worden die in drie finales op het scorebord komt. Al is het hem mogelijk nog meer te doen om de topschutterstitel van deze campagne. Die is voorlopig van ene Lionel Messi met 11 goals. De enige die hem nog kan – en zeker wil – bedreigen, is de man van Madeira (10 goals).

Het gevaar Ramos

En als het de BBC van Real (Bale, Benzema, Cristiano) niet lukt om te scoren tegen die van Juve (Bonucci, Barzagli, Chiellini), dan is er nog altijd de constante dreiging en efficiëntie van aanvoerder Sergio Ramos bij stilstaande fasen. Zijn détente is stilaan legendarisch. De 31-jarige centrale verdediger speelde een cruciale rol met zijn kopballen in de halve finale (tegen Bayern München) en eindstrijd (tegen Atlético Madrid) in 2014. Ook in de return van de achtste finales tegen het Napoli van Rode Duivel toonde Ramos zich met het hoofd tweemaal trefzeker. Chiellini, Barzagli en Bonucci zijn gewaarschuwd.

Economische omzet

In de Champions League geldt, meer dan waar ook, de wet van de rijkste. En daar doet Madrid het veel beter dan Turijn. Terwijl Real bijna drie miljard euro waard is volgens consultancybedrijf KPMG (nummer twee van de wereld, na de nieuwe nummer één Manchester United – dat dit jaar de Europa League won), is Juventus met een waarde van 1,2 miljard pas de negende club ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content