Ayanda Patosi (ex-Lokeren) herleeft onder de vleugels van Benni McCarthy

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Zuid-Afrikaan strijdt in zijn geboorteland met Cape Town City FC mee voor de landstitel.

Ayanda Patosi (nog altijd maar 25) belandde als 18-jarige in Lokeren, samen met zijn Zuid-Afrikaanse landgenoot Ebrahim Seedat. Die tweede keerde al snel terug, Patosi maakte naam in onze Jupiler Pro League. Zij het niet altijd in positieve zin. Bejubeld vanwege zijn fluwelen techniek en creativiteit, gaandeweg verstoten na een zoveelste geval van disciplinaire ontucht.

In zes jaar Sporting Lokeren keerde hij meermaals te laat terug van vakantie of interlandverplichtingen. De laatste keer, tijdens de winterstop vorig seizoen, keerde hij zelfs helemaal niet meer terug. Sowieso liep zijn contract in Lokeren af.

Patosi dook afgelopen zomer op bij Cape Town City FC, in de stad waar hij opgroeide en waar hij kompaan Seedat terugvindt. Een club die vorig jaar opgericht werd en in het eerste seizoen meteen de Zuid-Afrikaanse League Cup won.

Dit seizoen is Cape Town City FC nog ambitieuzer. Naast Patosi werd met Benni McCarthy (40) een tweede ‘naam’ gepresenteerd. McCarthy won in 2004 de Champions League met FC Porto. In het seizoen 2015/2016 was hij even aan de slag als T2 bij Sint-Truiden, maar nu krijgt hij dus zijn grote kans als T1. En dat lukt aardig. Bijna halfweg de competitie strijdt Cape Town City FC volop mee voor de landstitel.

Patosi is als nummer tien de patron van de ploeg. ‘Er zijn hier meer baltoetsen dan in België, waar er fysieker en directer gespeeld wordt’, liet de spelmaker optekenen als een van de redenen voor zijn heropleving.

Coach McCarthy toont zich daarentegen een pak kritischer bij de terugkeer naar zijn vaderland. Zo wond hij zich vorige week nog behoorlijk op over het verplaatsen van een thuiswedstrijd tegen Maritzburg naar een uitwedstrijd. Het eigen Cape Town Stadium was immers ingepalmd voor een rugbytoernooi en het tweede stadion in Kaapstad bleek onvoldoende bespeelbaar.

‘Ik ben hier 21 jaar weggeweest en er is veel veranderd in die tijd, maar tegelijkertijd eigenlijk ook niets’, fulmineerde McCarthy in de nationale media. ‘Dit is beschamend. Voetbal wordt in dit land nog steeds niet serieus genomen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content