Anthuenis genoemd in Lierse ‘omkoopzaak’

© Belga

De gerechtelijke politie onderzoekt of Aimé Anthuenis betrokken is bij de poging tot wedstrijdvervalsing die Lierse aan de kampioenstitel in de EXQI League moest helpen. Staf Blanckaert, in deze zaak verdacht van oplichting, zou dit na zijn aanhouding hebben verklaard.

Volgens Herman Helleputte, sportief directeur van Lierse SK, stelde Blanckaert hem op 8 maart 2010 voor om wedstrijden voor de Pallieters te vervalsen. Lierse bracht de politie op de hoogte en die rekende de reeds eerder door de voetbalbond voor het leven geschorste sjoemelaar in.

Op 29 maart vond bij de gerechtelijke politie van Mechelen een confrontatie plaats tussen Blanckaert en Helleputte. Merkwaardig genoeg was ook Liersetrainer Anthuenis daarop uitgenodigd. Dat gebeurde omdat Blanckaert hem als initiatiefnemer zou hebben genoemd.

Anthuenis wil niet bevestigen dat hij op de confrontatie aanwezig was. “Dat is voor uw rekening. Jij zegt zaken die niet kloppen. Ik heb met die zaak hoegenaamd niets te maken.” Blanckaert zou zijn verklaring nadien enkele keren hebben gewijzigd.

Spits
Anthuenis ontkent eveneens dat hij contact had met Blanckaert over de eventuele aanwerving van spits Norman Sylla. Helleputte echter zegt iets anders.

“Er is tussen Aimé en Blanckaert alleen contact geweest over Sylla”, aldus de sportief directeur. “Het zou kunnen dat Aimé dat contact heeft gelegd omdat hij wist dat Blanckaert Sylla vroeger heeft aangeboden bij Ronse.”

Volgens Anthuenis heeft hij niets te maken met Blanckaert. “Ik heb géén contact gehad met Blanckaert. Nooit. Vijf jaar geleden misschien, voor een speler. Maar niet nu. Ik heb mij niks te verwijten. Ik zit meer dan dertig jaar in het voetbal: ik maak geen schone sport kapot.”

Op de vraag of Blanckaert Anthuenis als initiatiefnemer heeft genoemd, beperkt het parket zich tot het officiële standaardantwoord: “Gelet op het geheim van het onderzoek, kunnen wij dit niet bevestigen.”

Blanckaerts advocaat Anthony Mallego blijft bij zijn eerdere verklaring. “Het initiatief kwam niet van mijn cliënt”, herhaalt hij.

(Jan Hauspie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content