Amateurvoetbal: maandelijks 32 meldingen van racisme

Het voorbije jaar waren er gemiddeld 32 meldingen van racisme per maand in het amateurvoetbal. Ook via het aangepaste scheidsrechtersblad liepen al 204 meldingen binnen.

Dat meldt De Morgen.

Een jaar geleden lanceerden de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF hun gezamenlijke Come Together-actieplan tegen discriminatie en racisme. In diezelfde periode bleek uit een onderzoek van de KU Leuven – in opdracht van de voetbalbond – hoe wijdverspreid racisme in het jeugdvoetbal is.

Uit een eerste evaluatie blijkt dat het meldpunt een pak vlotter is gevonden door spelers, ouders of andere betrokkenen. Er kwamen 843 meldingen binnen en bijna de helft daarvan – ongeveer 32 per maand – hadden specifiek te maken met racisme op of bij het veld. Andere veelvoorkomende klachten gaan over fatshaming of een gebrek aan speelminuten.

Sancties

Via het vernieuwde scheidsrechtersblad, sinds dit seizoen van kracht, liepen al 204 incidentmeldingen binnen met betrekking tot discriminatie. Bij lichtere vergrijpen ligt de focus nu op dialoog, wie hardleers is wordt doorverwezen naar de disciplinaire voetbalrechtbank die is opgericht. Die zogenaamde Nationale Kamer deed al 75 uitspraken, met sancties gaande van geldboetes en het spelen van wedstrijden achter gesloten deuren voor clubs tot schorsingen voor spelers, coaches of clubafgevaardigden. Ook alternatieve sancties, zoals een bezoek aan Kazerne Dossin en het AfricaMuseum, behoren tot de opties.

Partner Content