Amateurclub Quevilly in Franse bekerfinale

© IMAGEGLOBE

Union Sportive Quevillaise, u had er tot op vandaag waarschijnlijk nog nooit van gehoord. De Franse derdeklasser speelt tegen Lyon de finale van de Franse Beker.

Die wordt zaterdagavond live uitgezonden op France 2 vanaf 20.40 uur.

Union Sportive Quevillaise (afgekort Quevilly) is momenteel actief in de amateurafdeling Championnat National. Na 33 wedstrijden staan de Normandiers op een grijze dertiende plaats in de competitie. Ondanks haar amateurstatuut is de club wel een echte bekerploeg. In 1927 speelde Quevilly al eens de finale van de Franse beker en twee jaar geleden nog sneuvelden ze in de halve finale.

Ook dit jaar heeft de ploeg uit de regio Haute-Normandie zijn plaats in de finale niet gestolen. In de kwartfinale ging Marseille na verlengingen (3-2) voor de bijl en ook in de halve finale tegen Rennes (2-1) bleken de Normandiërs te sterk.

Plaatselijke cinemazaal

Voor de circa 25 000 inwoners van de gelijknamige gemeente was de aanloop naar de finale een unieke beleving. Voor het eerst in de geschiedenis trok de ploeg op afzondering en kregen de inwoners de spelers van hun favoriete club drie dagen lang niet te zien. Enkel in media of op affiches die het straatbeeld sierden, konden ze een glimp van hun geel-zwarte helden opvangen.

Zo’n 8 500 onder hen maken met 140 bussen de trip vanuit Normandië naar de hoofdstad Parijs. In totaal worden in het Stade de France zo’n 27 000 supporters van Quevilly verwacht. De thuisblijvers hoeven echter niet te wanhopen. In de plaatselijke cinemazaal zullen eveneens 380 kijklustigen de match op groot scherm kunnen volgen.

Europees ticket

Voor de Franse amateurclub staat er in de finale heel wat op het spel. Bij winst is de ploeg zeker van Europees voetbal, en ook bij verlies maken ze kans op de voorrondes van de Europa League, op voorwaarde dat Lyon derde wordt in de Franse Ligue 1.

Om te stunten in deze finale rekent de ploeg van trainer Régis Brouard op Zanke Diarra. De middenvelder schakelde in de halve finale tegen Marseille nog zijn broer en Frans international Alou Diarra uit. Voor doelpunten wordt gerekend op de spits Joris Colinet. De aanvaller met rugnummer 29 is met acht doelpunten in de competitie topschutter van zijn team.

New York

Nog meer dan het behalen van Europees voetbal ligt de uitdaging van Quevilly in het bereiken van de Franse supercup. Die wordt dit jaar op 28 juli in New York gespeeld. Het reglement zegt dat de supercup moet betwist worden tussen twee professionele voetbalclubs. Amateurclub Quevilly moet bij winst in de bekerfinale hopen dat er voor hen een uitzondering kan worden gemaakt. De spelers zullen het alvast niet aan hun hart laten komen. Met een Amerikaanse droom in het achterhoofd willen ze Lyon het vuur aan de schenen leggen. (DG)

Een paar opvallende cijfers over de bekerfinalist

Budget:1,9 miljoen euro

14 spelers onder contract, 12 amateurs

1500 – 2000 euro nettosalaris, premies niet inbegrepen

180 euro pp winstpremie in de competitie, 90 euro pp voor gelijkspel

Ter vergelijking: 8000 euro pp in de halve finale Franse beker, 12 500 pp bij winst in finale

Stadion: Lozai, 2 300 plaatsen

Toegangsprijzen: tussen 7 en 10 euro

(bron: L’Equipe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content