‘Als Lokeren er tegen Pilsen uitligt, mag je spreken van een nuloperatie’

© BELGA

Lokeren speelt in Pilsen voor een ticket in de poulefase van Europa League. Die kwalificatie kan van het Europese avontuur alsnog een financiële voltreffer maken.

“De bekerwinst zorgde voor een heropleving rond de club”, zegt Roger Lambrecht, voorzitter van Sporting Lokeren, aan Sport/Voetbalmagazine. Waarmee hij meteen de these de kop wenst in te drukken dat het winnen van de Belgische beker een vergiftigd geschenk blijkt te zijn voor de Waaslanders.

Immers, doordat het eigen Daknam niet beantwoordt aan de vereisten van de UEFA diende Lokeren uit te wijken naar het Koning Boudewijnstadion voor zijn wedstrijd in de vierde voorronde van de Europa League. Daar kwamen vorige week welgeteld 4254 toeschouwers opdagen voor het duel tegen Viktoria Pilsen

“We kennen de pech dat de bekerwinnaar dit jaar meteen in de vierde voorronde uitkomt van de Europa League, en daar zit je met andere normen inzake stadionvereisten”, legt directeur algemene zaken Romain Van Schoor uit. “Voor een wedstrijd in de derde voorronde hadden we bijvoorbeeld nog kunnen uitwijken naar Gent, maar voor de vierde voorronde zijn er maar een paar stadions in België geschikt: Standard, Genk, Brugge… die zijn niet noodzakelijk goedkoper dan het afhuren van het Koning Boudewijnstadion. Wij wisten dat we 6000 à 8000 toeschouwers moesten halen om het financieel aantrekkelijk te maken.”

Dus scheurt Lokeren nu zijn broek aan die Europese campagne? “Neen,” oordeelt Van Schoor, “je moet het hele plaatje bekijken. Pilsen is misschien niet de grote naam waarop sommigen hoopten, anderzijds is het een goedkope verplaatsing. Hadden we naar Moldavië of Azerbeidzjan moeten reizen, had ons dat een pak meer gekost.”

“Deze Europese campagne is gewoon een financieel leerrijke ervaring. Het belangrijkste is dat Lokeren door die bekerwinst en het Europese voetbal 1500 nieuwe abonnees heeft kunnen aantrekken. Daar ligt onze winstmarge.”

Roger Lambrecht bevestigt: “Als we er straks tegen Pilsen uitliggen dan mag je spreken van een nuloperatie, maar als we toch de poulefase zouden bereiken, krijg je van de UEFA ongeveer 1,2 miljoen euro doorgestort aan startgeld en bonussen, daarmee zijn sowieso alle kosten gedekt.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content