Ajax neemt gok met innoverende coach

© BELGAIMAGE

Marcel Keizer zit qua voetbalvisie op één lijn met clubicoon Dennis Bergkamp en geldt als bewaker van de Ajaxcultuur.

In Argentinië, Spanje, de Verenigde Staten en vooral Duitsland gebruiken ze het begrip laptopcoach. Ook Marcel Keizer (48) heeft geen imponerend verleden als (prof)voetballer, maar speurt voortdurend naar informatie om trainingen, tactiek, didactiek en teambuilding te verbeteren. De achterneef van de in februari overleden linksbuiten Piet Keizer (lid van de gouden generatie met Johan Cruijff uit de jaren zeventig) trainde tot nog toe Cambuur, Telstar en Jong Ajax. Hij speelde slechts vier wedstrijden in de hoofdmacht, maar is even oud als assistent-trainer Dennis Bergkamp. Ze werden beiden groot in De Toekomst, de fameuze jeugdopleiding van Ajax, en kennen elkaar door en door.

Qua voetbalvisie zitten ze op één lijn. Een andere, iets meer moderne invulling, van de filosofie die werd uitgezet door de legendarische nummer 14. Bergkamp is bijvoorbeeld minder avontuurlijk ingesteld dan Peter Bosz, straks aan het werk bij Borussia Dortmund. De 79-voudige Nederlands international denkt graag terug aan het grote Arsenal, waar hij als spits onder de hoede van ‘voetbalprofessor’ Arsène Wenger gewend was om mooi en aanvallend voetbal te brengen. Maar wel eentje met een behoorlijk slot op de deur, ook al kregen een pak talenten hun kans.

Keizer eindigde vorig seizoen met Jong Ajax tweede in de eerste divisie. Door zijn toedoen kwamen veel jonge spelers met potentie tot wasdom, zoals Mathijs de Ligt, Justin Kluivert en Donny van de Beek. Zij hadden hun aandeel in de spannende titelstrijd en de plaatsing voor de EL-finale tegen Manchester United. Onder Jaap Stam, in het seizoen 2015/16, verliep die doorstroming duidelijk minder.

Bosz had een koele verstandhouding met het ’technisch hart’ van Ajax, waarvan Bergkamp de belangrijkste exponent vormt. Die wordt voorgezeten door algemeen directeur Edwin van der Sar, directeur spelersbeleid Marc Overmars en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali. Vorige week raakte bekend dat oud-speler Michael Reiziger (44) Jong Ajax zal leiden, als nieuwe bewaker van de Ajaxcultuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content