Afvalrace bij Anderlecht houdt aan

© belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

In Moeskroen werd duidelijk dat Vincent Kompany geen duimbreed zal wijken van zijn filosofie.

Na een 1 op 6 tegen laagvliegers KV Oostende en Excel Mouscron dreigt de hype rond Vincent Kompany en het nieuwe Anderlecht snel te gaan liggen. De ploeg lijkt niet in staat om het spectaculaire voetbal van in de voorbereiding te reproduceren in de Belgische competitie en Kompany beseft wellicht nu pas dat hij opgezadeld zit met spelers die niet in zijn systeem passen. Sven Kums, Adrien Trebel en Thomas Didillon, sterkhouders van vorig seizoen, staan onderaan de hiërarchie en de lijst met afvallers wordt met de dag groter.

Uitzondering Verschaeren

Vooral het gebrek aan duidelijkheid zorgt voor onrust. Spelers zitten in een situatie waarbij ze in één week tijd zomaar uit de basisploeg kunnen verdwijnen en in de tribune moeten plaatsnemen. Makelaars hebben het gevoel dat de beleidsbepalers een welomlijnd idee in het hoofd hebben. Het komt erop neer dat iedereen tot op een zekere hoogte verhandelbaar is, Yari Verschaeren is een van de weinige uitzonderingen. Met het nieuwe kapitaal wil het management spelers halen die Kompany echt wil.

Alexis Saelemaekers, hier op het EK U21, was samen met Elias Cobbaut kind van de rekening tegen Moeskroen.
Alexis Saelemaekers, hier op het EK U21, was samen met Elias Cobbaut kind van de rekening tegen Moeskroen.© belgaimage

In Moeskroen waren vooral Elias Cobbaut en Alexis Saelemaekers het kind van de rekening. Ze werden op hun respectievelijke positie gepasseerd door Edo Kayembe en Siebe Dewaele. Kompany wilde op Le Canonnier beginnen met Hotman El Kababri op de linksachter, maar door een blessure bij de 19-jarige begon Kayembe in de basis.

Pijnpunt voorin

Het grootste pijnpunt ligt echter voorin. Zolang er geen echte nummer 9 op het veld staat, ligt de druk op de frêle schouders van Jérémy Doku en Francis Amuzu. Voor de tegenstander is het redelijk makkelijk om zich daarop in te stellen. De backs beseffen dat ze in het begin van de match zullen afzien tegen de snelle Doku en Amuzu, maar het spel van de Brusselaars is bij vlagen zo voorspelbaar dat ze perfect weten welke zones ze moeten afdekken.

Aangezien het de vleugelverdedigers bijna verboden wordt om mee op te schuiven en over hun wingers te gaan, is er in het spel van Anderlecht helemaal geen sprake van een verrassingseffect. Voor veel spelers is het systeem van Kompany te hoog gegrepen, maar het staat het vast dat Vince weinig toegevingen zal doen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content