Adrie Koster: ‘Het contrast met Daum kan niet groter zijn’

© Belga

In de Voetbal International van deze week komt Adrie Koster voor de eerste keer vrij uitgebreid terug op zijn ontslag bij Club Brugge.

Eind oktober vorig jaar, na een 4-5-nederlaag tegen RC Genk, werd Koster bij Club Brugge na iets meer dan twee seizoenen de deur gewezen. Hij werd er opgevolgd door Christoph Daum.

Koster heeft naar eigen zeggen zijn ontslag ondertussen verteerd, maar hij vond het wel vervelend, zegt hij in Voetbal International. “Omdat ik graag mijn werk had afgemaakt. Ik vond dat er geen aanleiding was om zo’n rigoureuze maatregel te nemen. Zij dachten daar anders over. Dan houdt het op.”

Geen evaluatie

“Wat er is gebeurd, kun je heel gemakkelijk analyseren. We maakten een prima seizoenstart, zowel in de competitie als in de Europa League, we stonden zelfs even mee bovenaan.”

“En toen ging het in een tijd van twaalf dagen in vier wedstrijden op rij mis. De laatste was thuis tegen Racing Genk, waarin we heel goed speelden, met 4-2 voorkwamen en toch nog met 4-5 verloren. Direct na afloop merkte ik in de catacomben al dat de mensen van het bestuur en de directie me straal voorbijliepen. Dan voel je dat het niet lekker zit. De volgende ochtend moest ik op kantoor komen en zeiden ze: ‘We gaan niet met je verder.’ Dat was het. Daar komt verder geen evaluatie aan te pas.”

Chemie met spelersgroep“In het voetbal wordt dit geaccepteerd, maar het is natuurlijk niet normaal. De chemie met de spelersgroep was goed, het enige probleem in die periode was dat we een paar ervaren verdedigers moesten missen door blessures. Dan loop je het risico dat het een keer misgaat.”

“Op zo’n moment overheerst de emotie en handelt de clubleiding heel kort door de bocht. Lichtzinnig. Het is een klassiek voorbeeld van hoe de voetballerij werkt. De drang naar succes moet in no time worden bevredigd.”

Topsportklimaat bij Club

“Ik had er alle vertrouwen in dat we met Club Brugge iets bijzonders konden realiseren. Aan het begin van mijn derde jaar is duidelijk voor een ander beleid gekozen dan in het verleden en daar was ik het volledig mee eens. De manier van scouten was zeer professioneel, de infrastructuur was aangepast, alle ruimtes in het stadion werden gemoderniseerd…”

“Kortom, Brugge was bezig structureel aan een topsportklimaat te werken. Dat werd ook nog eens gekoppeld aan een bepaalde manier van spelen, dus ik kon me daar helemaal in vinden.”

Contrast met Daum “De manier waarop de ploeg nu onder Christoph Daum voetbalt, is ongeveer 180 graden de andere kant op. Zoiets begrijp ik dan niet. Als je met mij werkt, weet je wat voor voetbal ik voor ogen heb. Haal je vervolgens Daum, dan kan het contrast bijna niet groter zijn. In alles.”

“Ik weet niet of de club zich daarin echt heeft verdiept. Misschien zijn ze wel alleen op zijn palmares afgegaan of op zijn grote naam. Aan zijn erelijst kan ik niet tippen. Maar stel dat ik van Genk had gewonnen, dan is er misschien geen Daum en is de filosofie totaal anders. Dat is bizar.”

Stronteigenwijs

“In voetbal gaat het natuurlijk om resultaat, maar de weg ernaartoe is daarbij wel bepalend. Ik hou van voetbal waarbij we zelf het initiatief nemen. Wíj moeten bepalen wat er gebeurt op het veld, dat laten we niet afhangen van de tegenstander.”

“Aan die opvattingen doe ik weinig concessies. Ik ben eigenwijs, sommigen zeggen stronteigenwijs. Als ik denk dat we het op die manier moeten doen, krijg je me daar niet zo snel vanaf. Of mijn staf moet met heel goede argumenten komen. Over het algemeen ga ik toch mijn eigen gang. Als ik dan moet sneuvelen, dan maar met mijn eigen opvattingen.” (VI/SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content