Aandeelhouders Anderlecht vangen bot bij eigenaar Zulte Waregem

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Minderheidsaandeelhouders van Anderlecht hebben Tony Beeuwsaert, hoofdaandeelhouder van Zulte Waregem, gepolst of hij geen aandelen wil kopen van paars-wit. Maar die is niet geïnteresseerd.

In het overnamedossier van Anderlecht is de Rus Alisher Usmanov nog altijd een stevige kandidaat. Huidig voorzitter Roger Vanden Stock staat echter niet te springen om zijn club in buitenlandse handen te laten overgaan. Hij opteert voor een lokale, Belgische verankering. En dat hoeft niet per se via Ghelamcobaas Paul Gheysens, die ook een officieel bod zou hebben gedaan.

Daar denken enkele minderheidsaandeelhouders ook zo over. Zij zijn op zoek naar investeerders die 50 miljoen euro bij elkaar kunnen brengen om aandelen over te nemen.

Een Vlaamse ondernemer die werd gecontacteerd is Tony Beeuwsaert, sinds januari 2016 hoofdaandeelhouder van Zulte Waregem. Daarnaast is hij gedelegeerd bestuurder/eigenaar van het verlichtingsbedrijf TAL en met zijn holding Accoform (hoofd)aandeelhouder van verschillende Belgische en buitenlandse bedrijven, onder meer Euronyl Plastics en Air Service Liège.

Het antwoord van Beeuwsaert, wiens vermogen door de gespecialiseerde website De Rijkste Belg op ruim vijftig miljoen euro geschat wordt, was volgens bronnen binnen Zulte Waregem echter duidelijk: neen.

De Zedelgemnaar is sinds kindsbeen af een diehardsupporter van Essevee, en is allerminst van plan om zijn club, in volle groei, in de steek te laten.

Bovendien is Beeuwsaert een zeer nuchtere, eenvoudige man, die niet houdt van chique poespas, zoals op Anderlecht. Liever in een los hemd op een terras een pint drinken dan in een kostuum in een driesterrenrestaurant te gaan eten. Het etentje met het bestuur van Nice liet hij bijvoorbeeld vorige week aan zich voorbij gaan. Ook gala’s als dat van de Gouden Schoen zeggen hem niets.

Liever blijft Beeuwsaert, die wordt geroemd om zijn ondernemersmentaliteit, zeer uitgebreid netwerk en olifantengeheugen, in de luwte – ook voor de media. Zelfs bij Zulte Waregem heeft hij, als de man die Essevee van de ondergang redde na het financiële fiasco met Patrick Decuyper, geen officiële functie, behalve dan zijn lidmaatschap van de raad van bestuur.

Vanuit die positie is hij wel héél goed op de hoogte van het reilen en zeilen binnen Zulte Waregem. Geen belangrijke financiële beslissing, ook op sportief vlak, die niet zonder zijn goedkeuring genomen wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content