65 voetbalsupporters kregen al stadionverbod sinds het begin van het seizoen

De Pro League heeft vrijdag de eerste resultaten van het plan ‘Samen voor Veilig Voetbal’ voorgesteld. 65 personen werden dit seizoen na vaststelling van inbreuken de toegang tot stadions ontzegd.

De Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen, die dit seizoen werd geïnstalleerd door KBVB en Pro League en die burgerrechtelijke stadionverboden uitspreekt, behandelde sinds begin van dit seizoen 102 dossiers, 85 daarvan zijn afgerond. In totaal werd er al voor 1.716 maanden of 143 jaren aan stadionverbod uitgesproken. 65 personen werden de toegang tot het stadion ontzegd.

Lorin Parys, CEO van de Pro League was tevreden dat de nieuwe en snelle procedure resultaten boekt.  ‘De Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen is, samen met de veel straffere sancties, de eerste maatregel die we genomen hebben. Het zijn niet langer de clubs, maar een onafhankelijk college dat snel straffen uitspreekt. Nu kent iemand op 20 werkdagen, beroepsprocedure inbegrepen, zijn definitieve straf. Een vuurpijl gooien betekent minimum 2 jaar stadionverbod, dat kan oplopen tot 10 jaar. Bij recidive kunnen de straffen oplopen tot 25 jaar. En we werken ook met een onmiddellijke schorsing. Zo geven we meteen lik op stuk. De nieuwe regels, in combinatie met een goede samenwerking tussen de Pro League, de KBVB, onze clubs en de lokale ordediensten zorgen ervoor dat we niet alleen sneller en strenger ingrijpen, maar ook veel meer. Halverwege dit seizoen hebben we nu al meer dossiers dan in een volledig seizoen op basis van de oude regels het geval was. Bovendien merken we ook dat de nieuwe procedure door veel meer clubs wordt ingezet. We laten ons voetbal dus niet langer kapen, maar werken aan stadions waar we in de toekomst nog meer families met kinderen verwelkomen. Samen voor veilig voetbal is en blijft in eerste plaats een plan voor de fans. We doen het voor de fans.’

Het plan ‘Samen voor Veilig Voetbal’ is een samenwerking van de Pro League, de Belgische voetbalbond (KBVB) en de diensten van Binnenlandse Zaken. Met de clubs wordt verder gewerkt aan de uitrol van de maatregelen. Zo zullen tickets en abonnementen nu enkel nog op naam verkocht worden. De verschillende databases van de stadionverboden zijn vanaf nu ook automatisch en in real time gekoppeld aan Roboticket, het gezamenlijke ticketingsysteem van de Pro League clubs.

Lees ook de opinie van hoofdredacteur Bart Aerts:

https://sportmagazine.knack.be/voetbal-belgie/jupiler-pro-league-1a/laat-2023-het-jaar-zijn-dat-voetbal-terug-van-de-supporters-is/

Partner Content