5 om naar uit te kijken tijdens de eindejaarsperiode

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Een eigenzinnig lijstje dat de sportliefhebber helpt om moeiteloos de feestdagen door te komen.

Superprestige Diegem – 28 december 17.30u (live op VIER)

Veldrijden tijdens de Kerstperiode, het is iets waar de renners zelf een dubbel gevoel bij hebben. Enerzijds formidabel vanwege de massale persaandacht en de immense beleving rond de wedstrijden, anderzijds een ware helletocht vanwege de soms iets té enthousiaste aanmoedigingen langs het parcours. In deze periode komen veel gelegenheidsbezoekers een veldrit meepikken, kwestie van een frisse neus te halen tussen de kerstdiners in. Zij laten de drank rijkelijk vloeien om er op die manier een ’totaalervaring’ van te maken. Het summum van dergelijke bacchanalen is de Superprestige in Diegem. Omwille van het spektakelrijke parcours, alsook door het unieke gegeven dat er ’s avonds bij kunstlicht gereden wordt. Doe daar nog wat live optredens bij van Paul Severs en je weet dat dit wel eens kan uitmonden in een megaparty. Leuk voor de beleving, minder leuk voor de renners zelf.

Kerstjumping Mechelen – 26 tot 30 december (slot live op Een 30/12 vanaf 16.15u)

De paardensport krijgt zelden aandacht, maar één keer per jaar wil de media nog wel eens massaal uitrukken. Meer bepaalde naar de Nekkerhal in Mechelen, voor de jaarlijkse Kerstjumping, de hoogmis van de Belgische paardensport. Niet enkel voor de volle tribunes en het VIP-gehalte van dit traditierijke evenement. Neen, ook de deelnemerslijst spreekt tot de verbeelding. Met de crème de la crème van de Belgische ruiterij: met de gevestigde waarden en ex-wereldkampioenen Jos Lansink en Philippe Le Jeune, maar ook met de aanstormende talenten Nicolas en Olivier Philippaerts, zonen van levende legende Ludo Philippaerts.

Premier League – 26 december tot 1 januari (Sporting Telenet & BBC 1)

Profvoetballers durven wel eens klagen over het drukke speelschema in deze eindejaarsperiode. Niet zo in Engeland waar de Premier League -de meest gemediatiseerde voetbalcompetitie ter wereld- lustig voort dendert tussen Kerst en Nieuwjaar. Dus niet enkel op de zogenaamde Boxing Day (dag na Kerstmis), maar zelfs een hele speeldag op 1 januari. Er mag ook iéts tegenover die exorbitante spelerslonen staan, nietwaar? De tribunes lopen in deze periode nog voller dan ze doorgaans al zijn en spelers willen zich extra tonen. Bovendien bieden de komende speeldagen enkele zeer mooie affiches. Of wat dacht je van Tottenham – Man U (28 dec om 13u), Southampton – Chelsea (28 dec om 15u) of Tottenham – Chelsea (1 jan om 18u30)? Ideaal kijkvoer om uit te kateren in deze feestperiode.

Hunt vs Lauda: F1’s greatest racing rivals – 29 december om 21.30 (Canvas)

Een BBC-documentaire over het legendarische duo James Hunt en Niki Lauda. De ene een flamboyante Brit, de andere een koele Oostenrijker. Elkaars tegenpolen in het leven en in de racewagen. Medio jaren zeventig zorgden ze voor vuurwerk in het Formule 1-wereldje. Vorig jaar werd al een topfilm over hun veelbesproken rivaliteit gemaakt: Rush, geregisseerd door Oscarwinnaar Ron Howard. Maar de Britse openbare omroep, bekend voor zijn uitstekende documentaires, gooit er een eigen tijdsdocument tegenaan. Voer voor fans van knetterende motoren en intense, tragische maar mooie sportverhalen.

Expo Merckx/Ickx – nog tot 21 juni 2015 (Heizel, Brussel)

Twee van de grootste sporticonen die ons kleine landje ooit gekend heeft, vieren in 2015 hun zeventigste verjaardag. Bovendien zijn het al jarenlang goede vrienden. Eddy Merckx wordt met zijn 525 overwinningen als de meest succesvolle wielrenner aller tijden beschouwd. De carrière van Jacky Ickx is een van de rijkste en langste in de geschiedenis van de autosport. De Kannibaal en Monsieur Le Mans, boezemvrienden sinds hun jeugd, worden een heel jaar gefêteerd met een groots opgezette tentoonstelling op de Heizel in Brussel.

Wat krijg je er te zien? Authentieke racewagens waarmee Ickx de legende in reed, originele racefietsen waarmee De Kannibaal het werelduurrecord verbrak of de klim naar le Tourmalet won, nooit eerder vertoonde foto’s en filmmontages, topstukken en memorabilia uit nationale en internationale verzamelingen. Een unieke kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content