1B verandert opnieuw: 4 U23-teams treden toe, play-offs met eerste zes om promotie

© Belga Image

De tweede klasse in het Belgische voetbal, de 1B Pro League, krijgt volgend seizoen (2022-2023) een nieuw format. Aan de huidige acht teams worden vier beloftenploegen (U23) van 1A-clubs toegevoegd om tot twaalf deelnemers te komen. Na afloop van een reguliere competitie die 22 speeldagen duurt, volgen play-offs om de promovendus en de degradant te bepalen. Dat heeft de Pro League dinsdag bevestigd.

De Pro League bereikte in juni vorig jaar een principeakkoord over de integratie van beloftenteams in 1B en de hoogste nationale reeksen. Dinsdag bevestigde de belangenvereniging van de Belgische profclubs dat komend seizoen vier beloftenteams aantreden in 1B. Nog eens vier U23-ploegen krijgen een plekje in de eerste nationale. Tot slot worden zes beloftenteams onderverdeeld in de tweede nationale, waarvan vier in de Nederlandstalige reeks en twee in de Franstalige afdeling. In totaal zijn er dus veertien plaatsen te verdelen. Het gaat om een proefproject van minstens twee seizoenen.

Profclubs konden zich op vrijwillige basis aanmelden bij de Pro League. Zestien van hen tekenden in op dat vrijblijvende aanbod. Het gaat om Cercle Brugge, Club Brugge, AA Gent, Beerschot, KRC Genk, KV Mechelen, Lierse K (1B), OH Leuven, Seraing, Antwerp, Excelsior Virton (1B), Union, RSC Anderlecht, Charleroi, Standard en Zulte Waregem.

De Pro League zal de komende weken nog communiceren over hoe de verdeling over de competities en reeksen gebeurt. De top vier na afloop van het huidige seizoen in de Belgische beloftencompetitie integreert 1B.

In het seizoen 2022-2023 zal de 1B Pro League dus twaalf teams tellen. ‘Daarom wordt ook een nieuw format geïntroduceerd’, meldt de Pro League. ‘De dubbele heen- en terugronde verdwijnt, waardoor de reguliere competitie 22 speeldagen zal tellen. Nadien volgen play-offs.’

Volgend seizoen worden de twaalf deelnemende teams in 1B na die reguliere competitie onderverdeeld in twee poules van telkens zes clubs: de Promotion Play-offs en de Relegation Play-offs. De punten na de reguliere competitie blijven behouden. Wie na tien speeldagen bovenaan staat van de Promotion Play-offs kroont zich tot kampioen in 1B en promoveert rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. De laatste in de Relegation Play-offs zakt naar de eerste nationale.

Partner Content